FÆRRE INNBRUDD: Færre opplevde innbrudd i hjemmet sitt, på hytta eller i bilen sin i fjor sammenlignet med året før, ifølge ferske tall fra politiet. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
FÆRRE INNBRUDD: Færre opplevde innbrudd i hjemmet sitt, på hytta eller i bilen sin i fjor sammenlignet med året før, ifølge ferske tall fra politiet. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Boliginnbrudd for 500 millioner

Østeuropeiske kriminelle er hovedårsaken til en dramatisk økning i forsikringsutbetalinger etter villainnbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Herjinger i hus og hytte førte til forsikringsutbetalinger på nær en halv milliard kroner.

Hele 480 millioner kroner ble utbetalt fra forsikringsselskapene etter nærmere 30.000 innbrudd i norske boliger og hytter i fjor. Forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger for villainnbrudd økte med hele 44 prosent.

- Vi ser en urovekkende utvikling i erstatninger etter boliginnbrudd, særlig for villainnbrudd. Det er i stor grad storbyene som er rammet og det er stadig mer proffe østeuropeiske kriminelle som er en stor utfordring, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Økningen i antall innbrudd i fjor var på rundt seks prosent. Innbruddstyvene har vært særlig aktive i villaområdene.

Alarm ingen hindring

- Det har vært en økning i antall nordmenn som investerer i alarmer, men det stopper nødvendigvis ikke de profesjonelle. De går nå etter steder i boligen hvor det ikke er alarm, det kan eksempelvis være på soverommet eller rom i andre etasje, sier Osland til TV 2 Nyhetene.

Ifølge FNH er tyvene mer profesjonelle enn noen gang og det stjeles mer verdifulle gjenstander.

60 prosent på dagtid

60 prosent av innbruddene på dagtid, viser tall fra FNH. Ti sekunder er ofte nok til å forsere en usikret dør eller vindu. I følge politiet så skjer de oftere innbrudd via husets bakside og erfaringene viser at vinduer forseres like ofte som dører.

- Vi har opplevd et utvikling i fjor som samsvarer med oversikten fra forsikringsbransjen, og spesielt den siste måneden har vært en veldig stor økning og det bekymrer oss selvfølgelig, sier påtaleleder Gunnar Fløystad ved Hordaland politidistrikt.

Fløystad mener noe av årsaken er omreisende mobile bander av utenlandsk opprinnelse samt at politiet er mindre aktive enn tidligere.

- Hvor ofte får man oppklart sakene?

- Vi har en lav oppklaringsprosent, det er sjeldent politiet er der når det skjer. Hvis politiet er mye ute, så oppklarer de flere vinningssaker, påpeker Fløystad, som med antyder at politiet kunne vært med ute i feltet.

Her kan du lese FNHs råd for hvordan å unngå boliginnbrudd.