Forsvarssjefen Sverre Diesen, orienterte onsdag om status, fremtid og aktuelle saker for Forsvaret. Her viste han blant annet de nye håndvåpnene til forsvaret. Samtidig er det klart at militærutstyr selges på billigsalg.  (Foto: SCANPIX/)
Forsvarssjefen Sverre Diesen, orienterte onsdag om status, fremtid og aktuelle saker for Forsvaret. Her viste han blant annet de nye håndvåpnene til forsvaret. Samtidig er det klart at militærutstyr selges på billigsalg. (Foto: SCANPIX/)

Forsvaret på billigsalg

Profesjonelle oppkjøpere fra utlandet gjør god butikk på utstyr som er kjøpt inn for dine skattepenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at politikerne besluttet at Forsvaret skulle nedbemannes og store hærstyrker legges ned, selger Forsvaret nå unna nesten ubrukt militærutstyr for en billig penge.

- Vi har ikke plass til utstyret vårt, og er ikke store nok til å bruke alt utstyret. I stedet for at det skal stå seg i hjel selger vi det unna, så andre får nytte av det, sier sjef for Forsvarets avhendingsprosjekt, Oddstein Melsæter til TV 2 Nyhetene.

God butikk

Proffe oppkjøpere fra utlandet følger auksjonene med argusøyne. Videresalg av Norsk Forsvarsmateriell er god butikk over hele verden.

På auksjonen finnes det beltevogner som Forsvaret betalte rundt én million kroner hver for. En svensk oppkjøper sikret seg like godt fire beltevogner for litt over 100.000 kroner stykket - utstyr som er kjøpt inn for dine skattepenger.

Forsvaret selges bit for bit - se TV 2s nyhetsinnslag (reporter Roy-Arne Salater):

289167

- Ikke bruk for lenger

- Hvorfor skal folk betale skatt når forsvaret kaster penger ut av vinduet?

- Det er ikke det vi gjør. Det som skjer er det ethvert gammelt mobiliseringsforsvars logiske konsekvens. Vi har store mengder materiell på lager som vi ikke har bruk for lenger, sier general Sverre Diesen til TV 2.

- Men selv dine egne folk sier at dette blir solgt på skambud?

- Det er slik at vi kan ikke selge for mer enn det markedet er villig til å betale. Markedsprisen for en 20 år gammel lastebil, selv om den ikke har gått langt, er ikke høyere enn det den er, forteller Diesen som ikke har dårlig samvittighet for at skattepengene forsvinner til spekulanter

- Absolutt ikke. Dette kommer vi til å fortsette med, og det er i tråd med Stortingets avhendingsinstruks. Og det er den måten som redusere kostnadene og øker inntektssiden for Forsvaret og Staten.