Obama: - Regnskapets time er kommet

Barack Obama lover at USA vil komme styrket ut av den økonomiske krisen. Men først må amerikanerne betale prisen for en lang periode med jag etter kortsiktig økonomisk vinning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Regnskapets time er kommet, og tiden er nå inne for å ta kontroll over framtiden, sa Obama i sin første tale til en samlet Kongress etter at han ble USAs president.

Presidenten mener ønsket om å tjene penger raskest mulig er blitt prioritert foran langsiktig økonomisk framgang.

I talen kritiserte han både vanlige amerikanere som har tatt opp altfor store huslån, og banker som har gitt lån til folk som ikke er i stand til å betjene dem. I tillegg uttrykte Obama skuffelse over politikere som har sørget for slapp regulering av næringslivet og skuslet bort overskuddet på statsbudsjettet ved å gi skattekutt til de rikeste.

Obama hevder at han allerede har pekt ut poster på statsbudsjettet til en verdi av 2 billioner dollar som skal kuttes i løpet av de neste ti årene. Våpensystemer fra den kalde krigens dager som ikke lenger er i bruk, i tillegg til enkelte typer landbrukssubsidier, er blant postene som skal fjernes. I tillegg vil han avslutte dyre kontrakter som er inngått med de amerikanske styrkene i Irak uten skikkelige anbudsrunder.

Presidenten er overbevist om at USA til slutt vil komme styrket ut av finanskrisen. (©NTB)