gatevold_680
gatevold_680

Dødelig spark ga fire års fengsel

Jonas Pedersen (31) ble brutalt overfalt av to polske brødre i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommen falt mandag for brødrene som var tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Det var 6. desember i fjor at 31 år gamle Jonas Pedersen ble sparket ned av to menn som kom ut av en bil ved Europarådets plass 1 i Oslo.

Pedersen ble påført store skader i hodet, og døde som følge av indre blødninger to dager senere.

Frifunnet

45-åringen som utførte det dødelige sparket er dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge, og fikk fire års fengselsstraff.

Hans 48 år gamle bror var tiltalt for det samme, men ble frifunnet. Dette fordi retten har funnet det vanskelig å bevise at han faktisk deltok i angrepet.

I retten heter det at «Selv om man antar at vedkommende rent faktisk var med på angrepet av Pedersen - noe som er usikkert - var dette i så fall bare knuffing/dytting.»

Var passiv da han ble slått

Brødrene har forklart at Pedersen var borti bilen deres med en bit av et gjerde han hadde dratt løs, og at det var årsaken til at de gikk ut av bilen.

Det endte i et basketak, hvilket resulterte i at Pedersen falt i bakken. Han kom seg halvveis opp, men ble så sparket i hodet av 45-åringen med stor kraft. Retten har funnet det bevist at det målrettede sparket mot fornærmedes ansikt var dødsårsaken. 48-åringen var da allerede baklengs på vei vekk fra stedet, i følge videoopptak. Sammen med sjåføren forlot de åstedet i bilen.

Jonas Pedersen (Foto: Privat)
Jonas Pedersen (Foto: Privat)

De to brødrene har begge påstått at fornærmede oppførte seg aggressivt mot 45-åringen, og at han måtte forsvare seg.

Vitner har imidlertid vært klare på at Pedersen ikke var aggressiv, men derimot helt passiv da han ble slått. Retten avviste de tiltaltes forklaring angående dette.

Totalt har 12 vitner blitt avhørt.

Sjåføren dømt til fengsel

Sjåføren av bilen, som er brødrenes sjef, ble dømt til 90 dagers fengsel for å ha hjulpet til med å flykte fra forfølging, ved at han kjørte de to mennene fra åstedet.

Han slipper imidlertid å sitte inne, fordi han har sittet så lenge i varetekt at straffen anses for sonet.