Leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, er bekymret for utviklingen blant kriminille ungdommer i Oslo (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, er bekymret for utviklingen blant kriminille ungdommer i Oslo (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Vil sparke de som ikke varsler

Arbeiderpartiet vil sparke offentlig ansatte dersom de ikke melder fra om mistanke om barnemishandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen i Oslo Arbeiderparti er oppgitt over at helsepersonell, barnehageansatte, lærere og barnevernet ikke melder mistanke om alvorlig barnemishandling og seksuelle overgrep mot barn til politiet.

Bakgrunnen er en serie saker på TV 2 Nyhetene der det er avdekket at offentlig ansatte har sviktet.

Må melde

- De har plikt til å melde slike saker til politiet. Det er et ansvar de har etter loven for å forsvare de aller svakeste. Om de ikke gjør det må det få konsekvenser. Som tap av autorisasjonen eller jobben, sier Bøhler til TV 2 Nyhetene.

En av sakene som har fått Bøhler til å reagere skjedde i Tønsberg-området. Der ble en åtte år gammel gutt utsatt for mishandling.

Mishandlet til døde

I et halvt år hadde skolen observert synlige skader uten at de meldte fra. Gutten ble til slutt mishandlet til døde. For skolen fikk saken ingen konsekvenser.

- Slikt er helt uholdbart og saker som dette provoserer meg veldig, sier Bøhler.

Flere vonde eksempler

TV 2 Nyhetene har også fortalt om psykiatere som har fått vite om seksuelle overgrep mot barn uten å melde saken til politiet.

Saken fikk ingen konsekvenser for dem. Og nyhetene har fortalt historier om leger som ikke melder mistanke om barnemishandling til politiet. I noen tilfeller har dette endt med at babyer er mishandlet til døde. For legene har dette ikke fått konsekvenser.

- Jeg kan ikke for mitt bare hjerte forstå at man ikke reagerer fra helsevesenets side og melder slike saker i henhold til meldeplikten, sier Bøhler.

Varsler Stortingsaksjon

- Det er viktig at det nå statueres eksempler slik at vi viser at slikt får følger. Da vil det spre seg raskt i yrkesgruppene hvor viktig det er å melde fra, sier Jan Bøhler.

Han vil nå sette i gang det han kaller en liten aksjon på Stortinget.

Som nestleder i Helse og omsorgskomiteen vil han samarbeide med justispolitikere og familiepolitikere på Stortinget. Så skal departementene kontaktes slik at praksis og instrukser blir innskjerpet.

- Vi må sammen sørge for at instruksene blir klinkende klart forstått og at sakene blir fulgt opp. For når meldeplikten ikke praktiseres så må det få konsekvenser, enten ved at man mister jobben og autorisasjonen. Eller ved at politiet forfølger sakene.

For etter norsk lov er det meldeplikt i slike alvorlige saker, sier Bøhler.