Elektriker håndverker lærling illustrasjon (Foto: Terje Bendiksby)
Elektriker håndverker lærling illustrasjon (Foto: Terje Bendiksby)

Håndverkerens skattesnusk kan bli ditt problem

Er du usikker på om håndverkeren du brukte betalte skatt for jobben han gjorde i huset ditt? Da bør du være på vakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag fikk Kristin Halvorsen overlevert utredningen fra Skatteunndragelsesutvalget, med en rekke tiltak til hvordan regjeringen skal bekjempe skatteunndragelser.

Ett av tiltakene foreslår at privatpersoner som betaler over 10.000 kroner i kontant til for eksempel en håndverker, kan gjøres ansvarlig hvis håndverkeren unnlater å betale skatt og merverdiavgift for jobben.

Vet når du kjøper svart

- Privatpersoner vet når de kjøper svart. De vet når de får håndverkere i huset som ikke vil betale merverdiavgift eller hushjelper som krever kontant betaling. Det er ingen grunn til at ikke den som inngår i slike forhold med åpne øyne ikke skal ansvarliggjøres for at de unndrar skatt og avgifter fra myndighetene, sier utvalgets leder, lagdommer Ellen Mo, til TV 2 Nyhetene.

- Men dersom forbruker betaler moms til håndverkeren, er det likevel vanskelig for forbruker å kontrollere at håndverken faktisk betaler momsen videre til myndigheten og ikke putter den i egen lomme?

- Dette forslaget ansvarliggjør deg bare dersom du betaler kontant og summen overstiger 10.000 kroner. Betaler du via banken fritas kjøper for ansvaret, sier Mo.

Vil henge ut skattesnyterne

Hun forteller at hovedintensjonen med tiltakene er å øke oppdagelsesrisikoen og skjerpe sanksjonene mot skatteunndragelse.

Utvalget foreslår også en rekke andre tiltak i kampen mot skatteunndragelse:

  • Vil henge ut skattesnyterne

Et flertall i utvalget mener det bør bli større grad av offentlighet om hvem som bli ilagt tilleggsskatt.

  • Nekte næringsdrivende fradrag for kontantutbetalinger over 10.000 kroner.

Utvalget mener at bruken av kontanter er vanskelig å kontrollere og mener at dette tiltaket vil føre til at en større del av vederlag for kjøp av varer og tjenester skjer via bank.

Utvalgets flertall mener at det i tillegg bør innføres et forbud mot kontanttransaksjoner over et bevisst beløp for næringsdrivende

  • Begrense mulighetene til å drive virksomhet gjennom Norskregistrert utenlandsk foretak (NUF).

- NUF er en uting, fordi det er en måte å drive virksomhet her i landet på uten økonomisk risiko. Det tiltrekker seg useriøse mennesker, sier Ellen Mo.

  • Vil fjerne tusenlappen

- Vi vet at penger smugles ut av landet i falske koffertbunner. De smugles faktisk og på samme måte som heroin og kokain hvor de ruller pengene sammen, pakker de inn i en kondom og svelger dem. Det er klart effektivt hvis du må svelge dobbel så mange kondomer for å få den samme summen med deg ut av landet.

Nå sendes forslagene ut på høring. Ifølge Kristin Halvorsen håper hun å kunne følge opp flest mulig av forslagene i statsbudsjettet til høsten.