World Anti Doping Agency (WADA) president John Fahey  (Foto: FABRICE COFFRINI/AFP)
World Anti Doping Agency (WADA) president John Fahey (Foto: FABRICE COFFRINI/AFP)

Antidopingsjef fnyser av fotballen

Uefa og Fifa vil ikke teste fotballspillere utenfor konkurranse.

Det får sjefen for Verdens antidopingbyrå (Wada), John Fahey, til å steile. Fotballorganisasjonene vil ikke at fotballspillere skal kunne dopingtestes når de har ferie, slik Wada krever fra i år.

- Du kan ikke ha en periode der du er ren, og en periode der du ikke er det. Man må være ren hele tiden. Skal man ha et effektivt system, må man kunne teste alle hele tiden, sier Fahey i et intervju med BBC.

I de nye reglene til Wada må utøvere nå være tilgjengelige en klokketime mellom 0600 og 2300 sju dager i uken. Dette må meldes inn tre måneder i forveien. Tidligere kunne de velge en time mellom 0500 og 2300 fem dager i uken, og kun være tilgjengelig en del av den valgte timen.

Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney (Foto: Magi Haroun/EPA)
Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney (Foto: Magi Haroun/EPA)

- En inkvisisjon
Han mener perioder uten testing vil gi spillerne mulighet til å dope seg uten muligheten for å bli tatt, og dermed ødelegge integriteten til dopingkontrollene.

- Det er i dette tidsrommet utøverne som jukser, benytter seg av doping, sier Fahey på pressemøtet i Lausanne tirsdag.

Flere store tennisstjerner er også imot Wadas krav om å vite hvor utøverne befinner seg en time hver dag, slik at de kan testes hvor som helst. Også i andre idretter er utøverne sterkt kritiske.

Tennisstjerner som Rafael Nadal, Andy Murray og Venus Williams er alle uttalte motstandere.

Michel D'Hooghe, leder for Fifas medisinske komité, kaller det hele for en inkvisisjon, mens Uefa-president Michel Platini sier han er «fullstendig imot» tanken om at fotballspillere må være tilgjengelig for testing hver dag året rundt.

I Belgia har advokat Kristof de Saedeleer gått til retten for å få en dom som sier at Wadas regel er en krenkelse av privatlivets fred.

Wada  (Foto: LAURENT GILLIERON/EPA)
Wada (Foto: LAURENT GILLIERON/EPA)

- Har gjort fremskritt
John Fahey mener det er gjort fremskritt i kampen mot doping det siste året. Han peker på bedre samarbeid med legemiddelfirma, og deling av informasjon med Interpol.

Han har også stor tro på innføring av et biologisk pass for hver utøver, slik at man kan måle fysiske endringer hos utøvere over tid.

- Enkelte idretter reagerer negativt kun fordi dette er nytt. Jeg kan ikke fatte hvordan dette skal virke preventivt hvis man kun må følge reglene i en begrenset periode i løpet av året, og hvile seg mens man gjør seg «klar til å slå frispark» gjennom en lang ferie, sier en sterkt kritisk Fahey.

Tross kritikken tror Wada den nye veien er den rette.

- Det tar kanskje litt tid å finne veien til mål, men vi er langt nærmere en ren idrett enn vi var for et år siden, sier president Fahey.

Rafael Nadal  (Foto: Elise Amendola/AP)
Rafael Nadal (Foto: Elise Amendola/AP)