Mullah Abdul Salam Zaeef (Foto: AFP PHOTO)
Mullah Abdul Salam Zaeef (Foto: AFP PHOTO)

Guantanamo-bøker blir bestselgere

Tidligere innsatte håver inn på beskrivelsene fra skrekkens fangeleir.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske presidenten Barack Obama besluttet tidligere i år å stenge den omstridte fangeleiren på Cuba, i håp om å vinne tilliten til folk i den muslimske verden.

Men stadig flere bøker om grusomhetene på Guantanamo Bay, gjør det vanskelig for amerikanerne å vinne gunsten til folk i Afghanistan og Pakistan, ifølge BBC.

Mullah Zaeef var talibanregimets eneste ambassadør. Han var stasjonert i den pakistanske hovedstaden Islamabad.

Tortur-beskrivelser

Han beskriver detaljert det han opplevde som tortur, umenneskelig behandling og grusomme soningsforhold, under de tre årene han satt fanget på Guantanamo.

Kanskje rart å høre fra den fremste representanten for et av de mest brutale regimene verden har sett.

- Jeg ville fortelle verden sannheten om leiren, men hadde aldri trodd at boka ville bli så populær, sier den tidligere ambassadøren.

- Jeg tror boka har blitt populær fordi folk vil vite hvordan pakistanske myndigheter bokstavelig talt solgte mennesker de anklagde for å være terrorister, til amerikanerne, sier mullahen.

guantanamo (Foto: LYNNE SLADKY/SCANPIX)
guantanamo (Foto: LYNNE SLADKY/SCANPIX)

- Jeg ble solgt av Pakistan

I boka forteller eks-talibanlederen hvordan han ble "solgt" av pakistanske myndigheter i 2001, i kjølvannet av angrepene på USA.

- Jeg ble lurt hjem til en høytstående pakistansk major. Derfra ble jeg kjørt til en militærbase der CIA-offiserer ventet på meg. Allerde her ble jeg avkledd, ydmyket slått og sparket, mens representanter for pakistanske myndigheter stod og lo sammen med amerikanerne. Etter mishandlingen ble jeg satt på flyet til Guantanamo, sa den tidligere ambassadøren i et eksklusivt intervjue med TV2 i 2006.

Se intervjuet med Mullah Zaeef her

Enorm interesse

Beskrivelsene til tidligere innsatte, som Mullah Zaeef, har vist seg å bli bestselgere i Sør-Asia og Frankrike.

- Det har vært en enormt interesse for den franske oversettelsen av boka til Zaeef, sier den franske utgiver Gerard de Villiers.

I år skal boka, Da Guantanamo Anzoor (Bildet fra Guantanamo, journ. anm.), gis ut på engelsk.

- Leserne interesse for disse bøkene har vært helt overveldende, sier Asadullah Danish, sjef i et dansk forlag med kontor i den pakistanske grensebyen Peshawar.

Ifølge BBC strømmer folk hjem til løslatte Guantanamo-fanger for å høre torturen de ble utsatt for av amerikanske soldater.

Tilsammen har 800 fanger sittet fengslet på Guantanamo. Av disse er 600 afghanere.