Strenge påstander i Søndre Land-saken

Aktor mener en 52-årig kvinne bør ilegges lovens strengeste straff, 21 års forvaring med en minstetid på ti år, for sin deltakelse i Søndre Land-drapene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Også de for de fire andre tiltalte ble det tirsdag lagt ned påstand om strenge straffer.

Aktor Thorbjørn Klundseter mener at det ikke er noe alternativ til forvaring for den tiltalte kvinnen. Han mener hun bør dømmes til forvaring i inntil 21 år med en minstetid på ti år.

52-åringen står i Gjøvik tingrett tiltalt for to overlagte drap eller medvirkning til to overlagte drap under særdeles skjerpende omstendigheter, to grove ran og trygdebedrageri. Hun benekter straffskyld, men hennes forklaring setter aktor overhodet ingen lit til.

I retten tirsdag sa aktor at 52-åringen har drevet med en form for manipulering av de andre som endte med drap.

– Hun tilskynder handlingene, og har en meget sentral rolle i begge drapene, ranene og trygdesvindelen, sa Klundseter.

Aktor mener at også hennes bror (34) bør dømmes til forvaring i inntil 18 år med en minstetid på ti år. Han er også tiltalt for to overlagte drap og to grove ran.

Grunnen til at aktor mener at broren ikke bør dømmes like hardt som søsteren, er at han har tilstått og bidratt til å opplyse saken. Dermed bør han få en viss strafferabatt.

– Jeg har under tvil kommet til at det er et visst rom for strafferabatt. Det er ikke stort, og i forvaringssaker bør det påvirke tidsrammen og ikke minstetiden, sa Klundseter.

Han mener det var høy risiko for tilbakefall, og at det derfor er riktig å legge ned påstand om forvaring. (©NTB)