tg09_simple_outline_black_sized
tg09_simple_outline_black_sized

The Gathering 09

5 dager med lite mat, søvn og kontakt med omverden. Det kunne vært et reality show, men det er bare TG!

The Gathering er verdens nest største dataparty kun slått av Dreamhack i Sverige. Hver påske samles rundt 5000 data interesserte seg for 5 dager med musikk spill og store mengder koffeinholdig drikke. Arenaen er Vikingskipet i Hamar og konkurransene som går av stabelen står ikke tilbake for de som ble arrangert i hallen i 94.

hall2
hall2

Copyparty

Demoparty (ofte kalt copyparty i startfasen) er et fenomen fra 80 tallet hvor mange entusiaster samlet seg for å dele programvare. På denne tiden var det utbredt med hjemmesnekrede applikasjoner pga at Amiga og C64

commodore-64-keyboard
commodore-64-keyboard
var relativt enkelt å programmere for. Dermed tjente disse samlingene et større formål enn bare kopiering, det var en scene hvor kreative programmerere kunne samles og idemyldre.

Etterhvert tok pc i stor grad over for c64 og Amiga og gjorde det å lage gode demoer mye vanskeligere. Samtidig ble politiet og bransjen mer bevist på piratkopiering. Dette gjorde at copyparties snart flyttet fokus mer over mot demo konkurranser og spill. Dette skjedde tidlig på 90 tallet og la grunnlag for dataparties slik vi kjenne de i dag,

The first gathering

TG startet som et demo party i 1992. Vegard Skjefstad og Trond Michelsen var medlemmer av en demogruppe som kalte seg Deadline og ønsket å arrangere et stort demoparty i Norge. Problemet var at Deadline var en liten og relativt ukjent gruppe, så de kontaktet en gjeng som kalte seg Crusaders som var godt kjent i amiga miljøet. Sammen arrangerte de det første TG i Skedsmohallen i Lillestrøm. De anslo at det ville komme rundt 800, men med 1100 deltagere var TG en suksess fra første arrangement.

I 94 flyttet de til Rykkinnhallen og i 95 var de i Stavanger. Det var ikke før i 96 at festen forflyttet seg til Vikingskipet hvor den har vært siden.

Kreativitet

TG organiseres av KANDU som står for Kreativ Aktiv Norsk DataUngdom.

TheGathering hylle
TheGathering hylle
Kreativitet er noe som preger hele arangementet. Selv på kun 80x60cm som er den tilmålte plassen alle får til å sette fra seg data og annet er det utrolig mye man kan få gjort. Folk bygger tårn, flagger og danser i de spontane dance festene som plutselig kan oppstå rundt store høytalere.

Skatteproblemer

TG 09 sto lenge i fare for å bli avlyst på grunn av at regjeringen plutselig mente at TG ikke kunne regnes for et kulturelt arrangement og ville kreve skatt på billetter solgt fra 2001 og frem til 08. Dette ville utgjort nesten en million kroner og ville betydd kroken på døra for "små" arrangementer som TG som ikke har som mål å tjene penger. Takket være en kjempeinnsats fra KANDU fikk de omgjort dette og er nå sammen med andre dataparties fritatt fra å skatte på billett inntektene.

Tema

TG har som regel en "themesang" og et tema hvert år. I fjor var det Optimus Prime som henspilte på at det var det 17 året TG arrangeres og 17 er som kjent et prim tall, mens det i 2006 var "The dark side of Pluto" til ære for NASAs første sonde sendt til Pluto.

TA DENNE
TA DENNE

Sangene har ingenting med temaet å gjøre og velges stort sett basert på hvor høyt og hvor mye de blir spilt.

Konkurranser

Det arrangeres kreative konkurranser i flere kategorier deriblant programmering, digital kunst, foto, musikk og åpne kategorier. I tillegg er det turneringer i flere spill og dette er trekkplasteret for mange. Gode spillere fra hele Skandinavia møter opp for å delta i turneringer som tradisjonelt er vanskelig å avholde utenfor events som TG og Dreamhack. I år spilles det DotA, CS 1.6, Quake 3, WC3 Frozen Throne og Track Mania Nations. I tillegg vil det i år avholdes turneringer i FIFA 09 og Guitar Hero til X-Box.

Så om du ikke har noen hyttetur på programmet denne påsken anbefales en tur til TG på det sterkeste. Vi skal være der og prøve å få til en og annen artig konkurranse, så kanskje vi ses?