Frikar (Foto: FRIKAR / Andereas Ljones)
Frikar (Foto: FRIKAR / Andereas Ljones)

Nå vil Frikar erobre Europa

- Både Alexander og Frikar ser på dette som en mulighet til å slå igjennom internasjonalt, sier Hallgrim Hansegård.

Lørdag vant Frikar den norske finalen av Melodi Grand Prix sammen med Alexander Rybak.

Håper Moskva gir drahjelp

Nå håper Hallgrim Hansegård at den internasjonale finalen i Moskva kan gi dansekompaniet - som fikk sitt definitive gjennombrudd med «Norske Talenter 2008» - ekstra drahjelp når de i sommer reiser på turné i utlandet.

- Både Alexander og vi i Frikar ser på dette som en mulighet til å slå igjennom internasjonalt, forteller han til tv2underholdning.no .

I sommer reiste Frikar på utendørsturné i Italia. Denne sommeren står England for tur.

- Det er jo ikke så lett å fylle salen når få har hørt om halling og de aller færreste har hørt om oss. Det kan hende det blir litt lettere nå, sier Hallgrim.

Hektiske dager etter brakseieren

Dagene siden den overlegne seieren på lørdag har vært hektiske for Hallgrim Hansegård og kompani. Men også en opptreden på fredag har gjort sitt for at Hallgrim nå er «ganske sliten i føttene».

Hallgrim Hansegård  (Foto: K. V. Beylegaard / TV 2 )
Hallgrim Hansegård (Foto: K. V. Beylegaard / TV 2 )

- Det begynte med at vi opptrådte med The Snuff Grinders (en del av Frikars mannskap journ. anm) på by:larm på fredag, også har det jo vært prøver til MGP hele uken. I går og i dag har vi hatt samling på Frikar-akademiet, forteller han.

Og tilbakemeldingene har vært mange på lørdagens knusende seier.

- Det er veldig mange meldinger på Facebook. Folk engasjerer seg virkelig, og det er ikke bare i hallingmiljøet som engasjerer seg, det er folk fra alle mulig miljøer, sier Hallgrim og forteller videre at det nå ruller en debatt om gutta bør opptre med bunad eller ikke i Moskva i mai.

Tror låta vil slå an

Til tross for lovord foran den internasjonale finalen er Hallgrim beskjeden overfor egne sjanser. Men at låta vil slå an utenfor landets grenser tviler han ikke på.

- Mange nordmenn er jo litt redd for å være stolte av de norske røttene. Men denne låta fenger internasjonalt, det ser vi jo bare på You Tube-tilbakemeldingene fra spesielt Hellas, men også andre balkiske og øst-eruropeiske land, forteller han og forteller videre at at før den norske finalen hadde større tro på at låte ville bli populær utenfor landet grenser enn her hjemme.

Her kan du se Frikar og Alexander Rybaks MGP-låt igjen.
Les mer om Frikar her (TV 2 tar ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider).

Ble løftet av publikum

For dansekompaniet som vanligvis opptrer på teaterscener er det ikke vanskelig å trekke paraleller fra MGP til «Norske Talenter».

- For oss er det samme utfordringen egentlig, vi skal lage et danseshow som funker i TV-ruta. Så sånn sett var jobbingen ganske lik, forteller Hallgrim.

- Men her var det jo noen flere i salen. Vi ble virkelig løftet av publikumet, legger han til og sender en tanke til det ekstremt entusiastiske Spektrum-publikummet.

Siden deltakelsen i «Norske Talenter» har det gått slag i slag for dansekompaniet.

- Vi har vært på turné i utlandet, reist rundt med KRUK og The Snuff Grinders. Vi har også spilt og danset på nyttårskonserten til Oslo Filharmoniske Orkester. Andreas Ljones skrev musikken og fremførte sammen med orkesteret, mens vi var seks hallingdansere, forteller Hallgrim.

- Oslo Konserthus var fullsatt og vi hadde 120 musikere i ryggen da vi danset. Jeg ble litt gira da ja, ler han.

Les også: Utlendingene elsker Alexander
Les også: Alexander vant overlegent

Ny koreografi for Moskva?

Nå forbereder kompaniet en stor forestilling som går av stabelen i sommer. Der blander Frikar laus og moderne dans, og Hallgrim forteller at det tar mye fokus om dagen. Men ikke all fokus.

- Nå skal vi sette oss ned og virkelig jobbe med uttrykket mot MGP-finalen i Moskva. Vi har jo fått mange erfaringer etter dette, kanskje beholder vi dansen slik den er, eller så forandrer vi kanskje noe, sier han hemmelighetsfullt.

Frikar Norske Talenter
Frikar Norske Talenter

Frikar (Foto: FRIKAR / Andereas Ljones)
Frikar (Foto: FRIKAR / Andereas Ljones)
Frikar (Foto: FRIKAR / Andereas Ljones)
Frikar (Foto: FRIKAR / Andereas Ljones)
Frikar (Foto: FRIKAR / Andereas Ljones)
Frikar (Foto: FRIKAR / Andereas Ljones)
Frikar  (Foto: FRIKAR / Andereas Ljones)
Frikar (Foto: FRIKAR / Andereas Ljones)
Frikar  (Foto: FRIKAR / Andereas Ljones)
Frikar (Foto: FRIKAR / Andereas Ljones)