antarktis_solheim680
antarktis_solheim680

Ministere på klimatur i Antarktis

Miljøvernminister Erik Solheim var vert da miljøpolitikere fra hele verden besøkte norske forskningsstasjonen i Antarktis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På den norske forskningsstasjonen Troll, skal sette seg inn i hvordan nedsmeltingen av is rund Sydpolen kan true klimaet på jorden.

Etter to døgn med venting på grunn av uvær, kom endelig miljøpolitikerne fram til Antarktis. (Foto: TV 2)
Etter to døgn med venting på grunn av uvær, kom endelig miljøpolitikerne fram til Antarktis. (Foto: TV 2)

Forskere frykter at den globale oppvarmingen skal føre til nedsmelting av isen i det sørlige polarområdet. Det hersker imidlertid stor usikkerhet om hvor mye polaris som kan komme til å smelte til vann, og dermed få havnivåene til å stige.

Forkortet besøk

Besøket ble litt forsinket fordi sterk vind på klodens sørligste kontinent satte en stopper for reiseplanene i helgen. Det var derfor en svært fornøyd miljøvernminister som endelig kunne ta imot et trettitalls miljøpolitikere fra hele verden på den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis.

- Det er fantastisk å være her. Det er spektakulære fjell, hvitt i alle retninger. Det er et eventyr, sier en overveldet Solheim til TV 2.

Mens de tolv ministerne og andre miljøpolitikere ventet på bedre vær, benyttet miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sjansen til å diskutere klimaendringene mer inngående.

Mer kunnskap og tettere relasjoner

- Internasjonalt diplomati handler om personlige relasjoner. Jo bedre folk kjenner hverandre, jo mindre er sjansen for misforståelser, sa den norske ministeren.

antarktis_sol680 (Foto: TV 2)
antarktis_sol680 (Foto: TV 2)

- At man kommer sammen under helt andre omgivelser enn vanlig gjør det lettere å snakke om sammen senere.

Også den engelske miljøvernministeren mener at besøket er nyttig.

- Det gir oss mye kunnskap, så ja, jeg tror det vil gjøre forskjell, sier den britiske miljøvernministeren Hillary Benn til TV 2.

Det er et hektisk og delvis amputert program for politikerne som reiser tilbake allerede mandag kveld.

Under sitt én dag lange opphold skal deltakerne blant annet møte en norskamerikansk gruppe som er i ferd med å fullføre en vitenskapelig reise fra Sydpolen til Trollstasjonen.

antaktis_natur680
antaktis_natur680