Ødelagte tilhengere og brennende gjenstander i bydelen Rosengård i Malmø etter sammenstøt mellom politi og ungdom i desember 2008.  (Foto: Drago Prvulovic/SCANPIX)
Ødelagte tilhengere og brennende gjenstander i bydelen Rosengård i Malmø etter sammenstøt mellom politi og ungdom i desember 2008. (Foto: Drago Prvulovic/SCANPIX)

Frp-ere til Malmö

En delegasjon fra Fremskrittspartiet skal reise til Malmö for å se på forholdene i innvandrerbydelen Rosengård.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frp-formann Siv Jensen har trukket fram bydelen som et eksempel på hva feilslått integrering kan føre til.

I en tale til Frps landsstyre lørdag advarte Jensen sterkt mot det hun kalte snik-islamisering av det norske samfunnet. Hun viste til en rapport fra den svenske forsvarshøyskolen der bydelen Rosengård beskrives som «helvetes forgård», et sted der ytterliggående islamske grupper nærmest får herje fritt.

Omstridt rapport

Rapporten er bestilt av den svenske regjering, og demokratiminister Nyamko Sabuni er ifølge avisen Sydsvenskan overrasket og skremt over de radikale gruppenes omfattende virksomhet.

Religionsprofessor Mattias Gardell ved Universitetet i Uppsala er av en helt annen oppfatning. Han betegner rapporten som useriøs, og sier til Dagbladet at den blir latterliggjort i svenske forskningsmiljøer.

Frp har kontakt med lokale myndigheter i Malmö for å finne et tidspunkt for besøket, som vil omfatte en redegjørelse om forholdene i bydelen og en rundtur for å se miljøet med egne øyne.

- Ikke sant

Siv Jensens utspill har vakt reaksjoner. Mandag sa Høyres Per-Kristian Foss til NRK at ustpillet har visse likhetstrekk med mellomkrigstidens frykt for jøder.

- Det er jo rett og slett ikke sant at det drives noen islamisering av det norske samfunn. At man åpent appellerer til fremmedfrykt og påstår at minoriteter er i ferd med å ta makten, er både trist og farlig, mener Foss.

NTB/TV 2