Mensen
Mensen

Mensen?

Den inntreffer hver måned hos kjønnsmodne kvinner. Men hva er egentlig menstruasjon?

De fleste kvinner får mensen hver måned i en syklus på 28 dager. Sexekspert Egil gir en grundig utredning om den røde utfloden.

Mensen - et nødvending onde

Vi vet at mensen har sammenheng med det å være fruktbar. Allikevel kan den være en sann plage og et irritasjonsmoment.

Hva er menstruasjon?

- Menstruasjon er en del av alle jenters liv, og den første menstruasjonen kommer vanligvis mellom 10 -16 års alder.

Det som skjer er at veggen i livmoren byttes ut for hver eggløsning, slik at den alltid skal være frisk og sunn i tilfelle en befruktet eggcelle fester seg og begynner å vokse til et foster.

Når veggen byttes ut, skjer dette ved at den innerste delen av livmorveggen løsner, det blør litt fra livmorveggen, og det som har løsnet blir med blodet ut av skjeden, foklarer Egil.

- Mensblødningen er altså en naturlig og viktig del av det å være jente, legger han til.

Blod
Blod

Blodtap

Det kan virke som man mister masseblod under mensen. Kan det være farlig?

- Det er vanligvis ikke så mye blod som kommer i løpet av menstruasjonen - kanskje en desiliter eller to fordelt over mange dager. For de fleste jenter er det ikke noe problem å miste litt blod hver måned, sier sexeksperten.

Les også: Ny sexdebut-sprøyte for jenter

Hormonsvingninger

Hva skjer med kroppen når man har mensen?

- Under, og kanskje spesielt før, menstruasjonen er det store variasjoner i hormonbalansen hos jenter. Disse variasjonene er nødvendige for å sette i gang eggløsningen. Eggløsningen skjer to uker før mensen, foklarer Egil

Vi snakker ofte om premenstruelle kvinner. Hva slags «bivirkninger» kan kvinner oppleve når man har mensen?

- Fra eggløsningen til og med de dagene man blør, kan mange kvinner oppleve det vi kjenner som menstruasjonssmerter. Smertene kommer vanligvis av at egget løsner fra livmoren, ujevnheter i bevegelsen langs egglederen og fra at livmorveggen løsner, slår han fast.

Mens og graviditet

Ifølge sexeksperten kan hormonvarisjonene føre til ubehag nederst i magen, hodepine, lett svimmelhet og ustabilt humør. Det er ikke lett å være kvinne.

Men kan man bli gravid når man har mensen?

- Ja og nei. Det er vanskelig for jenter å vite når de har eggløsning, og det er i perioden fra fem til seks dager før eggløsning frem til omtrent første dag etter, altså en drøy uke hver syklus, at det er lettest å bli gravid, foklarer sexeksperten.

Egil foklarer videre at noen unge jenter kan ha spontane eggløsninger dersom de har sex. Det vil si at sex gir en rask modning og løsning av egg.

Dette er naturens finurlige løsning på å gi en ekstra mulighet til å bli gravid.

Oralsex under menstruasjon

Så mensen er ikke en sikker periode hvis man ikke vil bli gravid. Hva med oralsex, er det farlig under mesntruasjonen?

- Det som kommer ut av skjeden under menstruasjonen er bare blod og vanlig utflod. Det er absolutt ingenting farlig med å ha verken oralsex eller vanlig samleie med en jente som har mensen, foklarer Egil.

Han understreker imidlertid at dette gjelder så lenge man ikke har noen alvorlige sykdommer i bloder, for eksempel HIV.

Flere saker leser du på waschera.no