Espen_m_sykepleiere til nett (Foto: Privat)
Espen_m_sykepleiere til nett (Foto: Privat)

Kampen for retten til å leve

Espen Steen (36) har fått dødsdiagnosen av leger i Norge, men han velger å fortsette kampen mot kreften i USA.

- Vi ser på dette som en kamp for retten til å leve, sier Heidi Steen bastant, som er gift med en mann som har fått uhelbredelig kreft.

Sloss for et håp

Firebarnsfaren Espen Steen (36) fikk tarmkreft for 2 år siden. Etter mange opp og nedturer, og flere operasjoner spredde kreften seg til leveren. Han ble lagt i kunstig koma i respirator og operert hele tre ganger. Etter 10 uker ble han sakte og sikkert vekket tilbake til livet. Etter såpass lang tid i respirator måtte han lære seg å prate og gå på nytt igjen. Operasjonene medførte også to utlagte tarmer. Tarmene ble lagt inn igjen i fjor, og livet så ut til å smile til familiefaren. Etter fire måneders rehabilitering var han var tilbake i full jobb. Desverre var lykken kortvarig. Etter en ny rutinekontroll i november 2008, fikk han beskjed av norske leger om at kreften nå hadde spredd seg til lungene, og at den var uhelbredelig.

Se video øverst:

- Uansett hva legene sier, så vil jeg sloss for et langt og godt liv sammen med familien, forteller Espen som nekter å la dødsdommen ta knekken på kampen mot kreften.

EspenHeidiDrAlam Til nett 3 (Foto: Privat)
EspenHeidiDrAlam Til nett 3 (Foto: Privat)

- Vi savnet en klapp på skulderen fra det norske helsevesenet, og en oppfordring om å kjempe mot sykdommen, forteller Heidi Steen, som har stått tett på sammen med mannen mot sykdommen. De norske legene har alltid vært litt dystre, derfor må de ha funnet håpet i hverandre, fullfører hun.

Alernativ i USA

Håpet har de også funnet i en alternativ medisinsk behandling i Houston i Texas. En polsk lege Dr. Burzynski tilbyr en alternativ medisinsk behandling, som Ullevål universitetssykehus forteller Espen at de ikke har tro på. Behandlingen består av fem ulike medisiner som Espen må ta hver dag. Medisiner som er svært dyre, og som familien Steen må betale store deler av selv. Månedlig må de betale mellom 75 000 og 90 000 kroner i kreftmedisiner.

- Jeg hadde ikke klart det uten støtten fra venner, familie og kollegaer, forteller Espen.

Til nå er det innsamlingsaksjoner blant familie, venner og arbeidsplass som har gjort at Espen kan fortsette behandlingen her i Norge.

Siste kontroll på sykehus i Norge viste at kreftverdiene var gått tilbake. Et resultat av den enorme kampviljen til Espen mener norske leger, likevel har de gått med på å delvis dekke medisin-utgiftene til Espen.

Espen_sykehus til nett 2 (Foto: Privat)
Espen_sykehus til nett 2 (Foto: Privat)

- Jeg er overbevist om at det er den medisinske behandlingen som har hjulpet meg, forteller Espen Steen.

- Jeg tørr ikke å heise flagget helt enda, forteller konen. Vi har vært gjennom svært mye i denne kreftkampen. Likevel vet jeg at Espen ser bedre ut enn på lenge. Både jeg og Espen er i full jobb, og livskvaliteten vår har blitt mye bedre forteller Heidi.

Ber Bjarne Håkon Hanssen om hjelp

Espen har nok medisiner for en stund, men snart må de starte å tenke på nye måter å få sponset sin eksperimentelle kreftmedisinering.

- Vi må jo få muligheten til å gjøre noe, fremfor å gi opp, mener Heidi Steen.

Derfor har de nå skrevet et brev til helseministeren. I brevet gjør de Bjarne Håkon Hanssen oppmerksom på at de ønsker retten til å prøve en ny metode i utlandet. Og poengterer at de fremste kreftprofessorene i landet mener at Norge er en sinke når det gjelder å prøve nye medisinske metoder. Espen er takknemlig for den gode behandlingen og oppfølgingen han har fått på Ullevål så langt, av legene og annet personale. Men ønsker å prøve noe nytt, og håper han kan få støtte av norske myndigheter.

Les mer om Espen og Heidi Steen som ikke gir opp i kampen mot kreften, og som søker alternativer i utlandet på www.espensteen.com.