Den sveitsiske banken UBS har levert ut opplysninger til amerikanske myndigheter.  (Foto: WALTER BIERI/EPA)
Den sveitsiske banken UBS har levert ut opplysninger til amerikanske myndigheter. (Foto: WALTER BIERI/EPA)

Sveitsiske bankhemmeligheter utlevert til USA

En domstol i Sveits har lagt ned forbud mot at landets største bank UBS utleverer opplysninger om åtte amerikanske kunder til myndighetene i USA. Men banken har allerede sendt opplysningene av gårde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sveits holder vanligvis hardt på hemmelighold av bankopplysninger, og saken om de amerikanske kundene ble søndag omtalt som en skandale. På flere hold ble det krevd at toppledelsen i UBS må gå av.

- Opplysningene er allerede framme i Washington, sier det sveitsiske Kredittilsynet FINMAs talsmann Alain Bischel ifølge avisen Tribune de Genève. USAs skattemyndigheter hadde truet med å gå rettens vei for å få materialet utlevert.

Den sveitsiske regjeringen varsler nå at den vil holde seg borte fra en høring i det amerikanske Senatet om såkalte skatteparadiser. Varselet tolkes som en i protest mot trusselen om et rettslig krav i dokumentsaken, skriver nyhetsbyrået AP.

USAs skattedirektorat IRS vil at UBS skal utlevere opplysninger om rundt 52.000 amerikanske kunder. Til sammen skal disse kundene ha ikke skattlagte beløp på minst 14,8 milliarder dollar eller over 100 milliarder kroner plassert i den sveitsiske banken. (©NTB)