Monica Øien
Monica Øien

- Homofili er det vanskeligste temaet

Monica Øien mener man blir fort stigmatisert når man mener noe om folks legning.

- Dette er nok det vanskeligste programmet, for man blir så fort stigmatisert når man mener noe om folks legning, forteller Monica Øien om søndagens episode av «Gudene vet».

- Jeg mener ingenting personlig om homofili i programmet, men jeg har jo selvfølgelig en oppfatning av tingene og det er derfor jeg har valgt å lage dette programmet.

Se innslag fra programmet nederst i saken!

Les Monicas blogg: Hva sier egentlig de religiøse hellige skriftene om homofili

Hvor kommer misnøyen fra?

Homo-debatten har rast det siste året, med innføring av ny ekteskapslov og et bryllup i Kampen kirke som satte sinnene i kok i september i fjor.

- Jeg lurer på hvor all misnøyen og alle fordommene kommer fra. Det er det jeg vil finne ut av, sier Monica og forteller videre at hun til dette programmet har snakket med teolog og en religionshistoriker som har fortalt hvor i de religiøse tekstene folk finner grunnlaget til fordommene.

- Men nå lever jo vi i en annen tid enn da disse tekstene ble skrevet og spørsmålet er jo om vi skal leve etter det som ble skrevet i bibelen for to og fire tusen år siden. Samfunnet er jo helt annerledes i dag, men likevel ligger dette iboende i mange. Det er ett eller annet folk ikke kan glemme, sier Monica om de mange fordommene mot homofile.

Stiller seg undrene til den nye loven

Den nye ekteskapsloven er også et tema for Monica.

- Loven som snakker om rettigheter og skal likestille homofile par med heterofile. Men det er jo en utfordring her. Ekteskapet fordrer en kjønnspolarisering - for å kunne produsere barn. Derfor stiller jeg meg skeptisk og undrene til den nye loven i søndagens program.

Og Monica forteller at hun har blitt litt klokere på det mye omtalte temaet.

- Ja, «Gudene vet» er jo et program hvor man får mange svar. I tillegg undrer oss over de svarene vi får og inkluderer forskjellige kulturer og religioner i undringen.

Homofili i Norge versus Kina

I det første videovinduet under treffer du Gard og Lasse Sandaker-Nielsen. De giftet seg i Kampen kirke i september i fjor, og måtte helt frem til selve vielsen bekymre seg for om bryllupet ville bli avbrutt av biskop Ole Christian Kvarme ga klar beskjed om at homofile ikke får gifte seg inne i det hellige kirkerommet.

Les mer: Ut med Kvarme!

I det nederste videovinduet treffer du Alexandros Sianos og Leo Lu fra henholdsvis Hellas og Kina. Begge har holdt hemmelig for foreldrene sine at de er homofile. Nå har det hørt om Norges ekteskapslov og drømmer om å reise til Norge for å gifte seg og få barn. I Kina er homofili fortsatt forbundet med dødsstraff.

Gard og Lasse Sandaker-Nielsen:

288453
Alexandros Sianos og Leo Lu:

288449

Se hele «Gudene vet» om homofili på søndag klokken 18.00.