Zimbabwes president Robert Mugabe.  (Foto: AFP/SCANPIX/)
Zimbabwes president Robert Mugabe. (Foto: AFP/SCANPIX/)

Jubilanten Mugabe overøses med ros

Lojale tilhengere overøser Robert Mugabe med hyllest under feiringen av den zimbabwiske presidentens 85-årsdag. Samtidig herjes Zimbabwe av kolera og en ødeleggende økonomisk krise.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den offisielle markeringen av jubileet skal ikke skje før om en uke, men allerede på selve fødselsdagen lørdag var de statsstyrte mediene fulle av stormros til presidenten. Han ble hyllet som «nasjonens øverstkommanderende og folkets helt».

Les også: Kong Harald fyller 72 år

- Ukuelig

- Lik en mektig krokodille har du vist deg å være ukuelig, fokusert og resolutt i din kamp mot overveldende motstandere. Du har forsvart prinsippene fra frigjøringskampen og landets suverenitet, het det i en helsides annonse betalt for av Zimbabwes forsvarsdepartement.

Koleraepidemien

Mugabe var en av de fremste lederne for kampen mot det hvite mindretallsregimet i det daværende Rhodesia på 1970-tallet. Etter raseskilleregimets fall i 1980 ble landet omdøpt til Zimbabwe, Mugabe ble valgt til statsminister og siden 1987 har han vært president.

I dag preges ressursrike Zimbabwe av vanstyre, fattigdom og en hyperinflasjon beregnet til 231 millioner prosent. Ifølge FN-tall er dessuten mer enn 3750 mennesker døde i koleraepidemien som herjer landet. (©NTB)