Fastelavn Turi Brun (Foto: Stein Akre / TV 2)
Fastelavn Turi Brun (Foto: Stein Akre / TV 2)

Fastelavnsris til sju millioner

Denne helgen selger Norske Kvinners Sanitetsforening over 160.000 fastelavnsris. Nå advarer de mot falske fastelavnsris fra aktører som kun er etter penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I snart 30 år har Turi Brun tatt turen ut i skogen for å sanke kvist til fastelavnsris. Hun er en av over 10.000 frivillige som gjør dette for å samle penger til gode formål. Denne helgen selger Norske Kvinners Sanitetsforening over 160.000 fastelavnsris til et godt formål. Nå håper hun at folk vil se etter kløvermerket når de kjøper de fargerike risene.

-Det er mange som prøver å tjene penger på vårt varemerke. Det er synd fordi alle pengene vi tjener går til et godt formål. Tusenvis av arbeidstimer er lagt ned for å samle penger til gode formål som forskning på kvinnehelse.

Kvinnedomene

Tradisjonen med fastelavnsris går helt tilbake til hedensk tid da kvinnene på symbolsk vis delte ris til mennene for å vekke til live sin egen fruktbarhet. Siden ble risene brukt til å markere begynnelsen på fasten før Påske. Fortsatt er risene kvinnenes domene. Siden 1946 har NKS solgt risene til inntekt for kvinnerelaterte tiltak. Fastelavnsris er NKSs sterkeste varemerke.

Ingen patent på ris

-Vi legger vekt på at alle pengene går til gode formål. Dersom noen vil støtte vårt arbeid må de titte etter merket vårt, sier Anne-Karin Nygård som er Generalsekretær i NKS.

- Men dere har vell ikke patent på kvist i skogen?

-Nei det har vi aldri tenkt på. Vi har aldri forestilt oss at noen skulle ta vårt varemerke for å tjene penger på det. Derfor kan vi ikke gjøre annet enn å oppfordre folk til å være beviste når de kjøper fastelavnsris.

Sju millioner kroner

Dugnaden fra blant annet Turi Brun bringer inn over 7 millioner kroner. Turi er akkurat ferdig med nok et fastelavnsris. Denne er hun fornøyd med.

- Denne ble fin. Den kommer til å havne på et bord der i en vase med vann. Så kommer den til å sprette blader å bli en fin markering av fastelavnshelgen.