Fra pressekonferansen der justisminister Knut Storberget opplyste at han  skrinlegger forslaget om å tillate politifolk å bruke hijab i tjenesten.  (Foto: Erlend Aas/SCANPIX)
Fra pressekonferansen der justisminister Knut Storberget opplyste at han skrinlegger forslaget om å tillate politifolk å bruke hijab i tjenesten. (Foto: Erlend Aas/SCANPIX)

Storberget nekter å svare om hijabbråket

- Jeg vil ikke kommentere prosess, sa Storberget 12 ganger. Men til slutt innrømmet han at det ikke var han som tok beslutningen bak hijabnotatet den 4. februar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg ønsker ikke å svare på prosessen rundt dette, sa justisminister Knut Storberget igjen og igjen da han forsøkte å legge hijabbråket dødt i dag. Under en pressekonferanse fredag ettermiddag ga statsråden beskjed om at forslaget om bruk av hodeplagg i politiet trekkes.

Han sa at det hadde vært en vanskelig beslutning, men etter å ha snakket med de involverte parter, med folket og Stortinget, så var det klart at det ikke er riktig å gå videre med saken nå.

Se Storberget vri seg unna 12 ganger øverst.

LES OGSÅ:
- Verre for innvandrerkvinner
- Storberget presset av grasrota

DISKUTER HER: Bør Storberget gå av?

- Ingen kommentar

Storberget var svært klar på at han ikke ønsket å gå inn på hvem som har gjort hva i prosessen. Hele 34 ganger under pressekonferansen brukte Storberget ordet prosess. En gang brukte han ordet prosessuelt.

- Det er bare en som har ansvaret i Justisdepartementet, for vedtak og alt som gjøres. Det er statsråden. Jeg er sjef for alt som skjer i Justisdepartementet og alle prosesser.

På spørsmål om alle ansatte i departementet vil fortsette etter hijabrotet, var svaret fra statsråden klart.

- Absolutt!

Han avviste på spørsmål at det har vært snakk om å kvitte seg med statssekretær Astri Aas-Hansen.

Ikke Storbergets beslutning

Men til tross for iherdige forsøk på å ikke kommentere prosessen rundt det omstridte hijabvedtaket, så svarte Storberget på et spørsmål vedrørende prosessen. VG spurte justisministeren om han hadde konkludert i saken 4. februar.

- Nei, svarer justisministeren etter mye fomling.

Det betyr at når vedtaket ble lagt ut på justisdepartementets sider, var ikke Storberget informert om dette.

- Jeg ønsket mer prosess i saken, gjentok han.

Les notatet som ble lagt ut 4. februar her.

Mangler kontroll

TV 2s politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen sier pressekonferansen vitner om en statsråd med manglende kontroll.

Stein Kåre Kristiansen
Stein Kåre Kristiansen
- Jeg kan ikke skjønne det annerledes enn at det han innrømmer, er at han ikke har hatt kontroll med denne saken, sier Kristiansen.

- Han bekrefter jo at han ikke hadde konkludert i denne saken den 4. februar, da departementets hjemmeside kunne fortelle at vedtak om en endring av forskrifter om politiuniform var fattet av departementet. Det betyr at han ikke hadde kontroll og at hans medarbeidere tok den beslutningen uten at han var informert om det, sier Kristiansen.

Se svaret og døm selv. Innrømmer Storberget at noen har gått bak ryggen hans?

Mener Justisdepartementet er demokratisk

Storberget ville heller ikke svare på hvorvidt vedtaket var støttet av regjeringen.

- Vi har en særdeles god samarbeidsform med Stortinget. Jeg har imidlertid tatt kritikk for akkurat denne saken, som kunne vært bedre håndtert, sa statsråden som

Understreket at det er viktig med politisk forankring i en så viktig sak.

Under sin egen pressekonferanse nektet han å snakke om rotet bak hijabavgjørelsene i Justisdepartementet. En rask opptelling tv2nyhetene.no har foretatt viser at han i løpet av en halv time nektet å svare på spørsmålet minst 12 ganger.

Selv om statsråden i dag var taus i spørsmål om prosesser, fastholdt han at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil få svar på alle spørsmål de må ha i saken.

- Fit for fight

Storberget måtte tåle spørsmål om hvordan han vurderer sin egen stilling etter hijabrotet.

- Man gjør seg noen betraktninger når det blåser. Men det er viktig å sette ting i perspektiv. Vi har vist at vi kan levere i løpet av årene vi har sittet med makten. Det gjør meg fit for fight overfor opposisjonen, sa Storberget, som trakk fram reduserte soningskø og flere polititjenestemenn som suksesshistorier.

Følelsesladet debatt

Han hevdet under pressekonferansen at debatten kanskje hadde blitt mer følelsesladet enn nødvendig, men understreket at målet med forslaget var å få flere kvinner med minoritetsbakgrunn inn i politiet.

- Vi har fått flere politifolk med minoritetsbakgrunn de siste årene, og det er en god tendens, sa statsråden, og fremholdt at han håper at trenden fortsetter til tross for at uniformsreglementet setter grenser.

Se hele pressekonferansen med Storberget i videovinduet under.