Gigantisk tysk pakke godkjent

En ny stimuleringspakke for den tyske økonomien har passert det siste hinderet i nasjonalforsamlingen i Berlin. Flertall i Forbundsrådet sier ja til pakken på 50 milliarder euro eller nesten 436 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forbundsrådet er den tyske nasjonalforsamlingens førstekammer eller «overhus», og består av representanter for Tysklands 16 delstater. Det fattet sitt vedtak fredag, etter at den såkalte Konjunkturpakke II ble vedtatt i annetkammeret Forbundsdagen en uke tidligere.

Pakken betegnes som den største samlingen offentlige motkonjunkturtiltak i Tyskland etter andre verdenskrig. Staten går inn med investeringer som både delstater og kommuner rundt om i landet vil nyte godt av.

I pakken inngår også en gigantisk opprustning av Tysklands infrastruktur. Dessuten skal skatter og sosiale avgifter settes betydelig ned, for å møte den negative veksten i tysk økonomi, som i fjerde kvartal i fjor var på 2,1 prosent av brutto nasjonalproduktet BNP.

Tiltakene skal delvis finansieres gjennom nye offentlige låneopptak, som er beregnet til 36,8 milliarder euro eller 321 milliarder kroner. Tysklands statsgjeld vil som følge av den globale økonomiske krisen stige med rundt 50 milliarder euro i år. (©NTB)