I løpet av tre netter ble hele opposisjonen på Cuba fengslet. Castros regime regnet med de raskt ville bli glemt. 75 cubanske kvinner ville det annerledes.
I løpet av tre netter ble hele opposisjonen på Cuba fengslet. Castros regime regnet med de raskt ville bli glemt. 75 cubanske kvinner ville det annerledes.

Cubansk motstandskamp

I løpet av tre netter ble i mars 2003 ble hele opposisjonen på Cuba fengslet. Castros regime regnet med de raskt ville bli glemt. 75 cubanske kvinner ville det annerledes.

Siden Castro grep makten på Cuba har han styrt landet med jernhånd. I mars 2003, mens verdens øyne var rettet mot invasjonen av Irak, slo han til med den største aksjonen mot Cubas opposisjonelle i moderne tid.

75 koner

I løpet av tre netter ble hele opposisjonen på 75 menn buret inne; journalister, forfattere og menneskerettighetsforkjempere. Castro regnet med at de ville bli glemt, slik hundrevis av demokratiforkjempere på Cuba har blitt gjennom mange år.

Men slik gikk det ikke. 75 koner ville det annerledes.

To uker etter fengslingene, og etter hvert dommer på opp til 30 år i fengsel, samlet døtre, mødre, søstre, og ektefeller seg til felles bønn for de fengslede samvittighetsfangene. Damas de Blanco ble født.

Pris for ytringsfrihet

Hver søndag i fem år har de vandret gjennom gatene kledd i hvitt - som opposisjonens ansikt utad. I 2005 vant de den prestisjetunge Sakharov prisen for ytringsfrihet.

For første gang kan du møte kvinnene, og høre deres historier.

"Kvinner i hvitt" er en dokumentar om kampen for ytringsfrihet og demokrati i et av verdens siste kommunistregimer.

På TV 2 mandag 23. februar kl. 22:35.