fædrelandsvennen_680 (Foto: SCANPIX)
fædrelandsvennen_680 (Foto: SCANPIX)

Gründere føler seg lurt

Over 100 gründere trodde de skulle kjempe om en premie på en million kroner. Men dagen før kåringen endret lokalavisen og dens samarbeidspartnere reglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mediehuset Fædrelandsvennen inngikk et samarbeid med Universitetet i Agder og Sørlandets Etablererfond om å kåre Sørlandets beste forretningsidé. Konkurransen startet i oktober i fjor og vinneren ble kåret på en tilstelning torsdag kveld.

Kunne vinne en million kroner

Fædrelandsvennen laget en egen serie på prosjektet som ble sendt på mediehusets lokal-TV.

Både i programmet og i flere artikler i avisen kom det fram at vinneren av den beste ideen kunne vinne en million kroner. Konkurransen ble en suksess og over 100 gründere fra hele landsdelen meldte seg på.

Endret reglene

Torsdag kveld ble prisen delt ut og vinneren ble Espen Sørnes, opprinnelig fra Sandnes. Han vant etter å ha kommet med sin pipemuremaskin.

Men overraskelsen var stor blant de frammøtte da lederen av Sørlandets Etablererfond, Erik Arntsen opplyste at prisen kun var på 500.000 kroner og at premien ikke var penger, men et investeringsbeløp mot aksjer. To andre bidrag fikk 250.000 kroner hver.

Innrømmer regelendring

Daglig leder i Sørlandets Etablererfond, Erik Arntsen, innrømmer overfor TV 2 at juryen endret reglene på et møte kvelden før prisutdelingen.

- Vi endret reglene fordi vi syntes det var flere enn vinneren som fortjente støtte fra oss, sier Arntsen.

- Men da lurte dere vel både gründerne, leserne til Fædrelandsvennen og seerne til fvntv?

- Nei, jeg synes ikke at vi lurte noen. De som vant klarer seg fint med de pengene de fikk.

- Vi er blitt lurt

Sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Hans-Christian Vadseth sier til TV 2 at mediehuset føler seg lurt av sine samarbeidspartnere. Wadseth forstår at det kan virke som om det er mediehuset som har lurt folk siden de var medarrangør, men han understreket at de var like overrasket som alle andre da de fikk høre om regelendringene.

Mediehuset vil for øvrig lage egne saker på dette fredag.

Er fornøyd over å ha vunnet

Espen Sørnes sier hans idé ikke er avhengig av pengene han vant og er fornøyd med at han kom helt til topps. TV 2 har vært i kontakt med flere andre deltakere som føler seg lurt av mediehuset.

Flere har også reagert på at en egen jury fant fram til vinneren når det ble annonsert at det var leserne og seerne som skulle stemme fram en verdig vinner.