TRENGER TIDSMASKIN: Erling Borgersrud (t.v.) mener Christer Falck (t.h.) trenger en tidsmaskin. I midten jusprofessor Jon Bing.
TRENGER TIDSMASKIN: Erling Borgersrud (t.v.) mener Christer Falck (t.h.) trenger en tidsmaskin. I midten jusprofessor Jon Bing.

- Christer Falck trenger en tidsmaskin

Christer Falck håper ”The Pirate Bay” taper i retten, mens Gatas Parlament mener fildeling er et fremskritt for menneskeheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten om gratis fildeling på internett splittet to av Norges musikkprofiler i torsdagens Tabloid. I Sverige står personene bak nettportalen ”The Pirate Bay” tiltalt for brudd på opphavsrettsloven og risikerer et erstatningskrav på 100 millioner kroner.

Erling Borgersrud fra Gatas Parlament håper ”The Pirate Bay” kan fortsette sin virksomhet, mens platedirektør Christer Falck mener de bør straffes.

Les mer om hvordan ”The Pirate Bay” fungerer hos Wikipedia

Å straffe personene bak fildelingssystemer vitner om at platebransjen og Christer Falck egentlig ønsker seg tilbake til tiden da platebransjen ikke hadde brysomme konkurrenter på internett, mener Borgersrud.

- Det går ikke an å gå tilbake i tid, slik Christer vil gjøre. Den eneste måten å gå tilbake i tid på er å satse knallhardt på teknologisk utvikling og datautveksling slik at vi kan finne opp tidsmaskiner. Da kan vi gå tilbake i tid. Og det er den eneste måten du kan få det til på, sa frontfiguren i Gatas Parlament til Christer Falck.

Kunne vært flinkere

Christer Falck vil ikke ha noen tidsmaskin, men innrømmer at platebransjen kunne vært flinkere til å utvikle teknologiske løsninger tidligere.

- Det er klart at plateselskapene har sittet så lenge på gjerdet at de har fått smellen nå i ettertid, men jeg synes at selv om man gjør feil så skal man ikke straffes for det resten av livet. Nå er det såpass ille dette her at plateselskap legger ned en etter en, fortalte Falck.

Men skal man tro platedirektøren er det ikke bare platebransjen som lider under piratvirksomhet, også artistene er ofre.

- Det er jo ikke noe gøy å se artister jeg ser opp til må gi seg med musikk og begynne med andre ting, og det har jo mye med det her å gjøre.

Fremskritt for menneskeheten

Erling Borgersrud fra Gatas Parlament mener det ikke er internettbrukernes ansvar å tenke på hvorvidt artistene klarer seg økonomisk eller ikke. Hans band har selv lagt ut sin egen musikk på internett og regner fildeling som en løsning for fremtiden.

- Fildeling er et veldig fremskritt for distribusjon og tilgjengelighet av kultur, og det er veldig bra slik vi ser det. Og det fører til at brukere kan få større tilgjengelighet på produkter de ønsker og lettere tilgjengelighet til lavere pris. Og det er et fremskritt for menneskeheten, og det er bra, sa Borgersrud.

At det er et fremskritt for menneskeheten er neppe Falck enig i. Han mener fildelingen er tyveri og har ingen tro på at platebransjen skal kunne klare å konkurrere mot piratene så lenge piratene kan tilby sitt produkt for null kroner.

- Jeg tror det som hjelper er bøter, bøter og bøter!