TOYOTA Avensis_Front (Foto: NAF/EuroNCAP)
TOYOTA Avensis_Front (Foto: NAF/EuroNCAP)

Denne bilen vant kræsjtesten

Toyota imponerer mens franskmennene skuffer i ny kræsjtest

Med modellene Avensis og IQ på topp, stikker bilmerket Toyota av med dobbeltseier i den nye kræsjtesten fra EuroCAP-instituttet.

Les også:
Er dette de beste bruktbilene?

- Vi har aldri sett en dårligere skiboks

- Bilkjøpere må skjerpe seg

De to modellene fikk betydelig flere poeng enn de andre bilene som også fikk toppkarakter i testen, Mazda 6 og Mitsubishi Lancer, melder NAF.

Strengere krav
Det uavhengige Euro NCAP-instituttet har skjerpet kravene i sine kollisjonstester, og for å oppnå toppkarakter stilles det enda strengere krav til bilprodusentene.

- Fire av seks biler oppnår toppkarakter med fem stjerner. Dette er bra når kravene har blitt strengere, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Et av de nye kravene er at alle biler må ha elektronisk stabilitetskontroll (ESC) for å oppnå fem stjerner. Og det var nettopp dette punktet som skilte de beste fra de nest beste.

Citroën dårligst
Kravet fra Euro NCAP-instituttet er at 85 prosent av bilene leveres med ESC-systemet, noe verken Citroën eller Subaru har på det europeiske markedet.

- Subaru Impreza har nok poeng til å få fem stjerner, men har altså for lav andel med elektronisk stabilitetskontroll. Citroën C3 Picasso manglet i tillegg to poeng for å få toppkarakter, og er testens taper, sier Sødal som anbefaler kjøpere å se etter biler med ESC.

- Et godt råd er å kjøpe bil med elektronisk stabilitetskontroll, både med tanke på sikkerhet og videresalg av bilen. Ettermontering er i praksis ikke mulig, sier han.

Mer om denne testen kan du lese på NAFs hjemmesider