Den russiske journalisten Anna Politkovskaja ble drept i 2006.  (Foto: PETER ENDIG/EPA)
Den russiske journalisten Anna Politkovskaja ble drept i 2006. (Foto: PETER ENDIG/EPA)

Frikjent for drapet på Politkovskaja

En jury i Moskva har frikjent mennene som var tiltalt for drapet på journalisten Anna Politkovskaja.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frifinnelsen kommer som et overraskende tilbakeslag for den russiske påtalemyndigheten. Rettssaken har vakt stor oppsikt over hele verden.

Likvidering

Journalisten jobbet i den regjeringskritiske avisen Novaya Gazeta. Hun var kjent som kritiker av Russlands overgrep mot befolkningen i Tsjetsjenia, og ble funnet skutt og drept utenfor sitt hjem i Moskva 7. oktober 2006. Den eller de som drepte henne ventet på henne ved leiligheten.

Drapet var svært oppsiktsvekkende ettersom fremgangsmetoden bar preg av en profesjonell likvidering.

Sønnen til Politkovskaja sier han håper etterforskningen vil lede frem til rette gjerningsmenn.

- Vi stiller oss bak juryens kjennelse. Påtalemyndighetene var ikke i stand til å overbevise juryen, sier Ilya Politkovskaja til nyhetsbyrået Reuters.

Politkovskajas kolleger og familie har tidligere uttalt seg svært kritisk til det de kaller etterforskernes og påtalemyndighetenes mangelfulle etterforskning og bevisførsel.

Menneskerettigheter

To av de tiltalte, Dzhabrail og Ibragim Makhmudov, er tidligere politimenn. De var anklaget for å organisere og legge til rette for drapet. De ble frifunnet av en jury torsdag. Til nyhetsbyrået Interfax sier Dzhabrail Makhmudov at frifinnelsen viser hvor lite beviser som forelå i rettssaken.

- Jeg vil at etterforskerne skal finne de virkelige gjerningsmennene. Vi vet at frifinnelsen vil bli anket, men alle kunne selv se at de ikke hadde noen beviser, sier Makhmudov.

- Jeg kommer ikke til å flykte eller gjemme meg for etterforskerne, sier han.

Anna Politkovskaja var en kjent kritiker av russiske myndigheter og skrev mye om russiske brudd på menneskerettigheter i Tsjetsjenia. Kommentatorer har hevdet at drapet på den 48 år gamle journalisten har en sammenheng med Politkovskajas kritiske holdning til datidens president Vladimir Putin.

- Vi svever tilbake til sovjettiden. For en journalist innebærer det fullstendig underkastelse overfor Putin. Hvis ikke kan resultatet bli døden i form av en kule eller gift, eller rettslig forfølgelse - hva som måtte passe sikkerhetsstyrkene til Putin best, skrev Politkovskaja om landets lederskap en gang.

At hun ble skutt ned og drept på Putins fødselsdag ga enda mer vind i seilene til hennes støttespillere.

Det foreligger ingen beviser på at Russlands regjering har noe med drapet å gjøre. Men med dagens frifinnelse sitter den russiske befolkningen igjen med langt flere spørsmål enn svar på hvem som beordret drapet og hvem som fyrte av skuddene.