Heroin narkotika måleskje (Foto: TV 2)
Heroin narkotika måleskje (Foto: TV 2)

Heroinstrid blant brukerne

Kampen om utdeling av heroin har splittet brukernes egne organisasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De kjemper for bedre vilkår for den samme gruppen, nemlig de narkomane. Likevel har de helt forskjellige meninger om heroin-assistert behandling.

- Det beste ruspolitiske tiltaket

- Det ville vært en lykke for Norges avhengige og deres lokale samfunn og hele samfunnet generelt. Du kan gå på legeordinert heroin i tiår uten å ta skade av det. Vi har forskningsrapporter fra mange land som viser at heroin på resept er det beste ruspolitiske tiltaket som finnes, sier Arild Knutsen til TV 2 Nyhetene.

Arild Knutsen er i dag leder for Foreningen for en human ruspolitikk, men var selv tung rusmisbruker i mange år. Han støtter forslaget om gratis utdeling av heroin i Norge.

- Vi vil ikke ha gratis heroin

- Det er å erstatte ekskludering med integrering. At brukerne får lov til å hjelpe hverandre, og at vi likestiller erfaringskompetanse med faglig kompetanse. Man må føle at man er en del av et miljø, og føle at man får lov til å være med å påvirke, sier Knutsen.

Lise Aasmundstad, leder for ProLAR, har også bakgrunn som tung bruker gjennom mange år. De siste 12 årene har hun gått på metadon, og hun er sterkt uenig med Knutsen.

- Vi vil ikke ha et slikt system. LAR-systemet fungerer så dårlig i dag at det ville blitt en kamp i systemet om å komme i posisjon for å få heroin, sier Aasmundstad.

- Ser ikke på konsekvensene

I 1995 innførte Sveits et system med heroin-assistert behandling til landets sprøytenarkomane. Siden starten har Sveits delt ut nesten tre tonn ren heroin.

Knutsen sier det ikke er snakk om at Norge skal adoptere det sveitsiske systemet, men at vi bør vurdere en lignende ordning.

- Politikken i dag er at vi krever rusfrihet, og vi tar deg hvis du ikke klarer det.

Aasmundstad var i Sveits for kort tid siden, og er sterkt uenig med Knutsen.

- Jeg synes ikke han har gått dypt nok i problemstillingen og sett på de konsekvensene det vil medføre. I Sveits får man i tillegg til heroin bruke piller, kokain, alkohol og det som passer den enkelte, sier Aasmundstad.