Ei 17 år gammel jente døde av rusmisbruk. Hun ble hentet av ambulanse i dette huset i Odda. (Foto: Arvid Aga / TV 2)
Ei 17 år gammel jente døde av rusmisbruk. Hun ble hentet av ambulanse i dette huset i Odda. (Foto: Arvid Aga / TV 2)

Døde av lightergass

Barnevernet i Odda blir gransket etter at en 17 år gammel jente døde av lightersniffing.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 17 år gamle jenta som døde ved Odda Sykehus 16. februar var tilknyttet et sterkt rusbelastet miljø. Jenta var i en leilighet sammen med flere andre natt til 16. februar. Om morgenen ble det fylt gass på en lighter.

Jenta skal da ha tatt gassbeholderen i munnen og inhalert kraftig av lightergass. Hun falt umiddelbart om, skriver politiet i en pressemelding.

- Inhalering av lightergass er livsfarlig, og det har vært flere dødsfall med denne årsaken, opplyser Dr. Inge Morild Gades institutt.

Det kan føre til plutselig død fordi gassen er toksisk og kan føre til forstyrrelse i hjerterytmen og til plutselig hjertestans. Gassen kan også påvirke nerver som styrer hjerteaktiviteten.

Politiet advarer på det sterkeste mot å ruse seg med den livsfarlige lightergassen.

Granskes av fylkesmann

Barnevernet i Odda blir nå gransket etter dødsfallet.

- Vi skal se nærmere på saken. Vi har bedt om å få tilsendt alle dokumenter i saken for å se nærmere på hvordan barnevernet og institusjonen hun sist var på har håndtert saken. Det sier Eirik Lyssand, seniorrådgiver ved Fylkesmannen i Hordaland til tv2.nyhetene.no.

- Vi vet ingenting mer enn det som har kommet frem i media. Dette er en tragisk sak, sier seniorrådgiveren.

Innrømmer systemsvikt

Jenta ble utskrevet fra en barnevernsinstitusjon i Bergen før et nytt tilbud var på plass til henne. Barnevernslederen har tidligere innrømmet systemsvikt.

- En systemsvikt som dreier seg om at det er svært vanskelig å gi hjelp til unge som bruker alle kreftene sine på å unndra seg den omsorgen en prøver å gi de, sier Elin Fossåen Rullestad som er barnevernsleder i Odda kommune.