Utenlandspensjonistene må betale skatt neste år

Fra neste år må vel halvparten av de norske pensjonistene i utlandet betale 15 prosent skatt til Norge selv om de også betaler skatt til landet de har flyttet til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er stort flertall i Stortinget for forslaget om å innføre såkalt kildeskatt som skal betales til det landet som står bak pensjonsutbetalingen.

I innstillingen fra Stortingets finanskomité sier bare Fremskrittspartiet nei til regjeringens forslag. Frp karakteriserer forslaget «som et overgrep mot pensjonister».

Lovendringen legger til rette for at pensjonister bosatt i land som Spania, Thailand og Pakistan må betale skatt til Norge. Dette fører til at andelen som må betale kildeskatt øker fra rundt 30 prosent til 55 prosent av pensjonistene i utlandet, ifølge tall fra Nav.

Pensjonister kan som et alternativ kreve å bli skattlagt etter vanlige norske skatteregler, noe som kan gi lavere skatt enn kildeskatten. Forutsetningen for dette er at man bor i et EØS-land, eller et land som har avtale om utveksling av skatteopplysninger med Norge. (©NTB)