Storbritannia felt for brudd på menneskerettene

Storbritannia krenket menneskerettighetene ved å anholde ni menn etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001. Men de ni ble ikke utsatt for umenneskelig behandling, mener en europeisk domstol.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg ga torsdag seks algeriere, en jordaner, en tunisier og en statsløs mann av palestinsk opphav medhold i sin klage mot britene. En franskmann og en marokkaner fikk sine søksmål avvist.

Den radikale muslimske predikanten Abu Qatada ble tilkjent 2.800 euro, eller snaut 24.500 kroner, i erstatning fra den britiske staten for ulovlig fengsling. Qatada er blitt kalt al-Qaida-lederen Osama bin Ladens høyre hånd i Europa.

Selv om fengslingene var rettsstridige, ble saksøkerne ikke utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling, het det i kjennelsen som ble avsagt i Strasbourg torsdag. Den britiske regjeringen hadde avvist alle anklager om rettsstridig opptreden.

De 11 saksøkerne ble arrestert mellom desember 2001 og oktober 2003. Storbritannias øverste domstol, de såkalte lovlordene i Overhuset, avsa i desember 2004 kjennelse for at fengslingene var diskriminerende og et utslag av overdreven maktbruk. (©NTB)