Dyster framtid for norsk økonomi

Folk flest vil klare seg ganske bra. Men ellers står norsk økonomi overfor dystre utsikter, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du ektefelle, jobb, hus og boliglån og sørger for ikke å miste noe av det i år, vil det økonomisk sett gå deg godt i 2009 sammenlignet med tidligere år. I andre tilfelle tør ikke Statistisk sentralbyrå (SSB) love noe som helst. For i realiteten er framtidsutsiktene til norsk økonomi dystre, ifølge forsker Torbjørn Eika, som torsdag la fram prognosene til SSB under presentasjon av Økonomisk utsyn 2008.

- Ja, fallet ser ut til å bli mye kraftigere enn vi så i desember. Det som virkelig peker nedover er utsiktene for verdensøkonomien og dermed utsiktene for jobbsikkerheten og produksjonen i konkurranseutsatt virksomhet her hjemme, sier Eika til NTB.

Fallet blir også dypere og mer langvarig enn byrået klarte å forutse før nyttår. Lavkonjunkturen snur ikke før i 2011, ifølge prognosene. Den eneste grafen som peker oppover er den som viser antallet forventet arbeidsledige.

- Hvis du greier å beholde jobben, ikke skiller deg og i tillegg har en del i lån, skal det gå deg ganske bra. Da vil lav rente og vekst i reallønna gi deg økt kjøpekraft. Men hvis du skiller deg og må selge huset for å kjøpe to mindre leiligheter, ser nok framtida noe mørkere ut, sier Eika. (©NTB)