Passasjerer og besetning reddet fra helikopterstyrten i Nordsjøen.  (Foto: Andrew Milligan/AP)
Passasjerer og besetning reddet fra helikopterstyrten i Nordsjøen. (Foto: Andrew Milligan/AP)

Hedrer redningsmannskapene

Alle om bord ble reddet ble reddet da et helikopter styrtet i Nordsjøen onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var et sivilt Super Puma-helikopter fra selskapet Bond som onsdag kveld gikk ned i Nordsjøen om lag 190 kilometer øst for Aberdeen.

Helikopteret var på vei til en oljeinstallasjon på ETAP-feltet da ulykken skjedde. Det var 16 passasjerer og en besetning på to om bord i helikopteret.

Britiske myndigheter jobber nå med å finne ut av årsaken til ulykken.

Super Puma helikopter (Foto: AFP)
Super Puma helikopter (Foto: AFP)

Ønsker granskning velkommen

Ingen av de 18 ble alvorlig skadd. Passasjerene var oljearbeidere i British Petroleum (BP).

Direktør i BPs nordsjøavdeling, Bernard Loony, ønsker en omfattende gransking velkommen.

- Men på dette tidspunkt synes jeg først og fremst det er på sin plass å hedre redningsmannskapene som berget passasjerene og besetningen. Vi er veldig glade for at alle er i trygghet, sier Loony.

Holdt seg flytende

Rundt klokken 20.00 onsdag kveld norsk tid fikk britisk kystvakt melding om at et helikopter hadde havarert på ETAP-feltet. Tre redningshelikoptre og et fly ble raskt sendt ut. Det første helikopteret var i lufta kun få minutter etter at Super Puma-helikopteret hadde gått ned.

Helikopteret landet riktig vei da det gikk ned og holdt seg dermed flytende fram til alle om bord hadde kommet seg ut og i redningsflåtene.

Takket være et godt sikkerhetssystem gjorde at redningsmannskapene raskt kunne lokalisere det havarerte helikopteret i sjøen. Alle de 18 om bord kom seg raskt over i redningsflåter som var utstyrt med GPS-sendere. Dermed kunne redningshelikopteret navigere seg fram til der de befant seg.

b680
b680

Alle reddet seg ut

James Lynn ved Royal Air Forces (RAF) base i Kinloss sier at det hele skjedde veldig raskt.

- Bare på noen få minutter etter at helikopteret gikk i sjøen hadde vi redningshelikopter i luften. Alle klarte å redde seg i ut i god behold. Det er et veldig godt resultat av operasjonen, sier Lynn til SkyNews.

I 21.30-tiden var mannskapet reddet opp og i sikkerhet. Også et norsk helikopter fra Ekofisk-feltet deltok i redningsoperasjonen i Nordsjøen onsdag kveld.

Helikoptertypen Super Puma har vært i bruk i Nordsjøen siden 1970-årene og er utstrt med flytepongtonger som aktiveres ved nødlanding i vann.

(TV 2 / NTB)