Michel Platini (Foto: YVES HERMAN/REUTERS)
Michel Platini (Foto: YVES HERMAN/REUTERS)

Vil forby eksport av unge talenter

Michel Platini sammenlikner talentjakt med trafficking.

Norges eksport av etablerte spillere til de store ligaene i utlandet - og spesielt Premier League - har flatet ut det siste tiåret. Men stadig flere norske tenåringer får sjansen.

Bare i år har 16-åringen Etzaz Hussain gått fra Langhus til Manchester United, mens 17-årige Flamur Kastrati er solgt fra Skeid til Twente.

I fjor gikk Joshua King til Manchester United fra VIF som 16-åring. Magnus Wolff Eikrem hadde nettopp fylt 16 da han gjorde han gikk til samme klubb fra Molde i 2006.

- Trafficking
Får Uefa-president Michel Platini det som han vil, blir slike overganger forbudt i fremtiden. Det ble klart da Platini talte for EU-parlamentet i dag.

- Jeg er overbevist om at internasjonale overganger for spillere under 18 år, bør forbys. Dette er helt i tråd med Fifa-statuttene. Noen snakker om fri flyt av arbeidskraft. Jeg snakker om beskyttelse av barn. Noen snakker om konkurranse-lovgivining. Jeg snakker om respekt for menneskets integritet. Et barn har rett til å vokse opp omgitt av sine venner og familien, sa Platini ifølge Uefa.com.

Han sammenlikner overganger for unge spillere med barnearbeid og trafficking.

- Å betale en unge for å sparke en ball er ikke så forskjellig fra en unge som er med i produksjonslinjen. I begge tilfeller er det utnytting av barns arbeidskraft. Og når du betaler en unge eller foreldrene for å reise til andre kontinenter, når du rykker dem opp fra roten fra deres oppvekstmiljø, når du gjør dem følelsesmessig desorientert, da kaller jeg det barne-trafficking.

Enig med Platini? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Bekymret for utvilingen
Platini trekker paralleller til avsløringerom barnearbeid hos fotballens utstyrsprodusenter.

- Alle blir med rette sjokkert når de oppdager at barn jobber på fabrikker og lager fotballer. Men når et tv-program dagen etter viser ni år gamle brasilianske vidunderbarn og at europeiske klubber ønsker å invitere et av disse talentene til å signere et talente, er det ingen som hever øyenbrynene. Det er et typisk eksempel på dobbeltmoral.

Platini kom med flere kritiske betraktninger om fotballens posisjon i samfunnet i sin tale. Og han leverte flere stikk til de største klubbene.

- Fotballen, idretten som har ført meg dit jeg er i dag, og har gitt meg de sterkeste øyeblikkene i mitt liv, både positive og traumatiske, er i fare. Verdiene fotballen representerer er i fare, sa han.

Platini er opptatt av at fotball ikke skal bli som en normal næring.

- Dessverre er det i flere sektorer en utbredt motvilje mot å anerkjenne fotballens særtrekk. Det virker som om konkurranse-lovgivning er den fundamentale loven i Europa.

- Det er fremdeles en pervers tendens i de europeiske institusjoner til å fornekte hvordan fotballpyramiden er bygget opp og isolere den profesjonelle delen på toppen. Dette gir grobunn til den falske oppfatningen av at fotball er en økonomisk geskjeft som alle andre.