Ingen nye soldater til Afghanistan

Regjeringen har ingen planer om å sende flere norske soldater til Afghanistan. Det er heller ikke kommet noen konkret forespørsel fra NATO, selv om USA har varslet en økning på 17.000 og forventer at de allierte også bidrar mer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) opplyser at det ikke er kommet noen henvendelse spesielt rettet mot Norge, og legger til at hun heller ikke venter det.

Forsvarssjef Sverre Diesen bekrefter at Norge ikke har særlig mye å bidra med over de 575 som er i dag er i Afghanistan. En midlertidig forsterkning i forbindelse med valget i august kan bli aktuelt, men ikke noen permanent økning. I alt har Norge 640 soldater i tjeneste utenlands.

– Forsvaret har ikke noe stort antall å bidra med nå. Vi synes det er en passende balanse mellom det politiske ambisjonsnivået og de ressursene vi har i felten. Norge kan ikke påta seg mer, uten at det medfører en betydelig endring av vårt ambisjonsnivå, sier Diesen til NTB.

Onsdag var pressen invitert av Strøm-Erichsen og Diesen til en orientering om situasjonen i det norske operasjonsområdet nord i Afghanistan. Redegjørelsen ble holdt i det strengt hemmelige situasjonssenteret i Forsvarsdepartementet, selve navet i den strategiske, operative ledelsen av de norske styrkene i Afghanistan. (©NTB)