Sjimpanse Travis (Foto: AP Photos)
Sjimpanse Travis (Foto: AP Photos)

Sjimpanse rev av ansiktet på kvinne

Den tamme sjimpansen Travis gikk bananas etter å ha fått te med angstmedisin. Hør det dramatiske lydopptaket her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han var hele nabolagets kjeledegge. Sjimpansen Travis hadde levd sammen med mennesker i 14 år, og var kjent for å skru på sjarmen ved å drikke vin, se på tv og kle på seg selv. Apekatten var til og med skuespiller i en Coca-Cola reklame.

Men villdyret i ham våknet da Travis fikk en kopp te med angstmedisinen Xanax.

Matmor Sandra Herold hadde gitt han medisinen etter et flåttbitt hadde gitt sjimpansen sykdommen Borrelia.

Angrep i raseri

Etter å ha drukket tekoppen rømte plutselig Travis fra hjemmet til Sandra Herold. Sammen med venninen Charla Nash prøvde hun å få dyret tilbake inn i huset.

Da angrep Travis den 55 år gamle Charla med voldsom kraft. Den 90 kilo tunge sjimpansen rev og slet i den forsvarsløse kvinnen, mens Sandra Herold stakk sitt elskede kjæledyr med slakterkniv og slo det med en snøskuffe.

I lydloggen fra 911-sentralen kan man høre hvordan sjimpansen grynter i bakgrunnen mens Herold sier den spiser venninen hennes.

Hør den dramatiske lydloggen i videovinduet øverst.

- Hun har ikke ansikt

Da politiet kom til stedet var det et grusomt syn som møtte de.

- En person er nede. Det ser ikke bra ut. Vi er nødt til å få personen ut herfra, hun har ikke noe ansikt, sa politimannen på stedet via sambandet.

Sykehuset beskriver skadene til Nash som livsendrende, men ikke livstruende.

Sjimpanse Travis i bånd (Foto: AP Photos)
Sjimpanse Travis i bånd (Foto: AP Photos)

Angrep politiet

Da politiet kom på stedet fortsatte sjimpansen angrepet mot politifolkene. Trent som den var i å åpne bildører, rev den opp døra på passasjersiden av politibilen og langet ut etter politimannen.

Politimannen svarte med å fyre av flere skudd mot sjimpansen som etterhvert trakk seg unna. Tilslutt fikk de fanget primaten og fraktet den vekk fra stedet.

Politiet sier de nå vil undersøke saken. En kjæledyreier kan bli holdt ansvarlig hvis han eller hun visste at kjæledyret kan være farlig for andre mennesker.

Bivirkninger

For mennesker kan Xanax forårsake hukommelsestap, redusert koordinasjon, mindre sexlyst og andre bivirkninger.

- Xanax kan også føre til aggresjon for mennesker som er ustabile, sier sjefspsykiater Dr. Emil Coccaro ved University of Chicago Medical Center til nyhetsbyrået AP.

Medisinen var ikke skrevet ut for bruk på sjimpansen Travis.

Det er ikke kjent hva som fikk sjimpansen til å angripe Charla Nash. Men både medisinen, sykdommen og dyrets naturlig instinkter er mulige årsaker.

Hummer og biff

Selv om Travis hadde oppført seg fint, og var en populær kjeledegge i nabolaget, sier dyreeksperter at man aldri kan kontrollere et dyrs oppførsel.

- Selv om det har oppført seg bra tidligere, er dette ingen garanti for voldsomme utbrudd og voldelig oppførsel, sier en spesialist på aper i Bronx Zoo, Colleen McCann.

Travis levde på en diett bestående av biff, hummer, iskrem og italiensk mat.

Ikke første gang

Ifølge politiet i Stamford, er det ikke første gang de har blitt tilkalt på grunn av apen. I 2003 stakk han av, og lagde kaos i Stamfords gater før han ble pågrepet, melder CNN. To år senere stakk en annen ape av i California, og rev av en manns nese og kjønnsorgan.

Ifølge dyrelivsekspert Jeff Corwin er en ape på 70 kg mellom tre til syv ganger sterkere enn et menneske.

- Når apene vokser til, blir de veldig sterke. De har sammensatte personligheter, og kan bli både sinte og voldelige.