Neurac behandling 2 (Foto: Record Clinic)
Neurac behandling 2 (Foto: Record Clinic)

Håp for muskel- og skjelettsyke

Mer enn 50% av alle legebesøk skyldes muskel- og skjelettplager. Men det er håp i hengende slynge...

Den norske metoden slyngebehandling, eller Neurac, viser god effekt i en rykende fersk studie som Universitetet i Ålborg i Danmark har gjort.

Ble smertefri etter slyngebehandling

Vidar Arnulf er selv lege og har vært operert på grunn av prolaps. Etter 3 behandlinger med slynger og vibrasjonsbehandling er han nå smertefri. Han trener nå selv med slynge hjemme.

Se hvordan slyngen brukes i video helt øverst.

Signifikant bedre i nakken

10 kvinner med nakkesmerter ble testet parallellt med 10 friske kvinner. Etter bare en behandling i de vibrerende slyngene, fikk testpersonene signifikant bedring i nakken. Studien er så fersk at den ennå ikke er offentligjort i detalj. Men for fysioterapeut Gitle Kirkesola, som har vært med og utvikle behandlingsmetoden, er det svært gode nyheter.

-Nå får vi bekreftet at det vi ser virker, støttes av uavhengige forskere.

Norsk oppfinnelse

Det hele startet med en snekker og tidligere turner med vondt i ryggen. Kåre Mosberg het han og var fra Grimstad. Han lagde noen slynger som at trente med for å lege ryggplagene sine. Etter å ha reist land og strand rundt traff han Petter Planke som oagså hadde vondt i ryggen. Han hadde tro på slyngene og kjøpte oppkoseptet sammen med sin bror.

Plankebrødrene satt fysioterapeuter til å videreutvikle slyngebehandlingen og i 2005 åpnet den første Record Clinic på Lysaker. I dag finnes klinikker både i i Oslo, Bergen, Arendal og Trondheim, USA, Sverige og Tyskland.

Muskel- og skjelettplager skyldes moderne livsstil

Vår moderne stillesittende, men også stressende livsstil har ført til en eksplosjon av muskel- og skjelettplager. Mer enn halvparten av legebsøkende her i landet skyldes slike plager. Og muskel- og skjelettplager koster samfunnet mellom 40 og 50 milliarder kroner hvert år.

Vibrasjoner vekker hjernen

Slike plager fører ofte til kroniske smerter. Det viser seg at hjernen reagerer med å kutte deler av kommunikasjonen med de plagede musklene, noe som fører nedsatt funksjon.

-Paradokset er at hjernen ikke alltid gjenoppretter kommunikasjonen når årsaken til smerten forsvinner. På en måte kan vi si at hjernen overreagerer, forklarer Kirkesola.

Slyngebehandling går ut på å belastes de vonde musklene ved hjelp av pasientens egen vekt. I tillegg legger fysioterapeuten på vibrasjon på slyngene som skal vekke kommunikasjonen mellom musklene og hjernen igjen.

Les svarene fra nettpraten nedenfor!