Ifølge FN tvinger tamiltigrene barn til å delta i kamphandlingene.  (Foto: Ishara S. KODIKARA/AFP)
Ifølge FN tvinger tamiltigrene barn til å delta i kamphandlingene. (Foto: Ishara S. KODIKARA/AFP)

Barn tvinges til å slåss

Tamiltigrene tvinger barn til å slåss. - Det er alarmerende, sier kommunikasjonssjef i Røde Kors, Bernt Apeland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barna presses til å delta i Tamiltigrenes forsøk på å holde stand mot regjeringsstyrkene i et siste område nordøst på Sri Lanka, het det i en kunngjøring fra Unicef tirsdag.

- Dette er nok et eksempel på at partene i denne konflikten har veldig liten respekt for sivilbefolkningen og liten respekt for internasjonal humanitær rett. Dette med barnesoldater har vært et problem i området i mange år, og det er alarmerende at vi hører rapporter om at dette er et økende problem, sier kommunikasjonssjef i Røde Kors, Bernt Apeland til TV 2 Nyhetskanalen.

Apeland ser utviklingen som en mulig følge av at LTTE-geriljaen, eller Tamiltigrene, har gått bort fra faste posisjoner og gått mer og mer over til tradisjonell geriljakrigføring.

Forsøker å evakuere

Ifølge tamilske politikere har over 2000 sivile blitt drept i kamphandlingene den siste tiden. Etter flere måneder med kamper har regjeringsstyrkene på Sri Lanka drevet Tamiltigrene tilbake til et lite område nordøst i landet. Flere hundre tusen sivile er fanget i kryssilden.

- Det er et eller annet sted mellom 200.000 og 250.000 mennesker som er presset sammen på et område som er på størrelse med omtrent halvparten av Oslo kommune, hvor det er til dels intense kamphandlinger i området. Og sivilbefolkningen som allerede er drevet fra sine hjem har ingen steder å flykte. Så situasjonen er særdeles vanskelig, sier Apeland.

Røde Kors jobber på spreng for å evakuere sivile, men situasjonen er veldig vanskelig for hjelpeorganisasjoner i området. Den eneste måten å få sivile ut av kampområdet er sjøveien.

- Vi har klart å evakuere 400 denne uken, og til sammen rundt 1000 syke og sårede. Men dette må altså skje via sjøveien, som er den eneste mulighet for å få syke og sårede ut. Situasjonen er veldig krevende, sier han.

- De har ingen steder å flykte

Apeland er bekymret for utviklingen og sier at frykten og desperasjonen som sivilbefolkningen føler er umulig å sette seg inn i.

- Du er drevet fra ditt hjem, og du har ingen steder å flykte. Og i tillegg har man direkte kamphandlinger i området. Så det er klart at den frykten og den desperasjonen som sivilbefolkningen der føler er det umulig for oss å sette seg inn i, sier han.

Tamiltigrene presses stadig inn på et mindre område, og har nå bedt om fredsforhandlinger. (Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI/AFP)
Tamiltigrene presses stadig inn på et mindre område, og har nå bedt om fredsforhandlinger. (Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI/AFP)

Røde Kors har medisinske team inne i kampområdene, men de karakteriserer den medisinske situasjonen som helt prekær. Det er blant annet veldig vanskelig å få inn utstyr.

- Situasjonen på sykehusene inne i området er vanskelig. Vi har medisinsk team inne, og det er også mulighet for å få noe utstyr inn. Men den internasjonale Røde Kors-komiteen karakteriserer situasjonen og den medisinske situasjonen som helt prekær, sier Apeland.