hijab sumo
hijab sumo

Hijab-vedtak kan bli utsatt til etter valget

Regjeringen stresser ikke fram en omkamp om hijab i politiet før høstens stortingsvalg. Saken får ta den tiden den tar, sier kilder i Arbeiderpartiet til Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politidirektoratet (POD) fikk hijabsaken i retur fra Justisdepartementet i forrige uke etter regjeringens retrett i saken. I oppdragsbrevet gir ekspedisjonssjef Karen Alette Melander i Justisdepartementet direktiver om endringer i uniformsreglementet, men hijab er ikke nevnt med et eneste ord.

«Det er etter departementets oppfatning viktig å ivareta hensynet til en mest mulig nøytral politiuniform og at en aksept av tildekking av hår gis et beskjedent omfang», heter det i brevet.

Ingen frist

Det går ikke fram av brevet om departementet kun vil ha tildekking av hodet, eller tildekking også av halsen som med hijab, skriver Aftenposten.

Informasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet sier at det ikke er gitt noen tidsfrist for PODs arbeid med saken, men kilder sentralt i Arbeiderpartiet sier til avisen at det er en omfattende vurdering som skal gjøres fra PODs side med sammenligninger i inn- og utland, og at dette «får ta den tiden det tar».

Hijab i retten

Samtidig vurderer norske domstoler å tillate religiøse hodeplagg hos dommere og advokater.

Avdelingsdirektør Erling Moe i Domstolsadministrasjonen sier til Dagbladet at det i dag ikke finnes noen regler for bruk av religiøse hodeplagg i norske domstoler, men det kan det bli en endring på.

- For meddommere er det ikke gitt regler. For fagdommere er det tillagt Domstolsadministrasjonen (DA) å gi forskrift om bruk av kappe og lignende. Nå har DA satt i gang et utredningsarbeid for å avklare bruk av religiøse og andre symboler i retten, skriver Moe i en e-post til Dagbladet.

(NTB)