Hijab-vedtak kan bli utsatt til etter valget

Regjeringen stresser ikke fram en omkamp om hijab i politiet før høstens stortingsvalg. Saken får ta den tiden den tar, sier kilder i Arbeiderpartiet til Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politidirektoratet (POD) fikk hijabsaken i retur fra Justisdepartementet i forrige uke etter regjeringens retrett i saken. I oppdragsbrevet gir ekspedisjonssjef Karen Alette Melander i Justisdepartementet direktiver om endringer i uniformsreglementet, men hijab er ikke nevnt med et eneste ord.

«Det er etter departementets oppfatning viktig å ivareta hensynet til en mest mulig nøytral politiuniform og at en aksept av tildekking av hår gis et beskjedent omfang», heter det i brevet.

Det går ikke fram av brevet om departementet kun vil ha tildekking av hodet, eller tildekking også av halsen som med hijab, skriver Aftenposten.

Informasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet sier at det ikke er gitt noen tidsfrist for PODs arbeid med saken, men kilder sentralt i Arbeiderpartiet sier til avisen at det er en omfattende vurdering som skal gjøres fra PODs side med sammenligninger i inn- og utland, og at dette «får ta den tiden det tar».

Aardal nevner flere momenter som han mener underbygger hijabstriden som den ideelle valgkampsak Frp-leder Siv Jensen har ønsket seg:

* Motstanden mot hijab i politiet er nær sagt unison i partiets grunnfjell og potensielle velgermasse.

* Selv muslimske miljøer strides om bruk av religiøse hodeplagg i politiet.

* Partiet kan kjøre hardtslående prinsipielle argumenter.

– Dette er en het, prinsipiell og dagsaktuell sak som krever rask avklaring, sier han.

I Frp er de like klare på at dette er en gullsak for partiet.

– Vi er jo litt spente på om regjeringen vil seigpine seg selv ved å la saken henge over hodene på seg svært lenge. Vi håper jo at de steker i sitt eget politiske fett. Jeg ser fram til å få en avgjørelse, men lever godt med at regjeringen sliter med denne saken lengst mulig, sier justispolitisk talsmann Jan Arild Ellingsen i Frp. (©NTB)