Arbeids  og inkluderingsminister Dag Terje Andersen mener Ap ikke hopper etter Frp i innvandringsdebatten.  (Foto: Lise Åserud/SCANPIX)
Arbeids og inkluderingsminister Dag Terje Andersen mener Ap ikke hopper etter Frp i innvandringsdebatten. (Foto: Lise Åserud/SCANPIX)
andersen_hoybraaten (Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix / TV 2)
andersen_hoybraaten (Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix / TV 2)

Etterlyst: Dag Terje Andersen

Opposisjonen mener arbeidsministeren har forlatt NAV-skuta, mens statssekretæren hans mener han er «vanvittig operativ» selv om han er på vinterferie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdagens NAV-debatt i Tabloid gikk av stabelen uten arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen til stede. Det fikk opposisjonspolitikerne til å reagere, de skulle gjerne møtt ham både i studio og i Stortinget.

- Det det handler om nå er at den ansvarlige regjering håndterer krisen i NAV. Og jeg må si at når det er full storm så hadde det vært en fordel om kapteinen var på brua og tok ansvar, sa Dagfinn Høybråten i debatten.

Han mener at regjeringen nå er oppe til eksamen på sitt kjerneområde, nemlig arbeidsledige og velferd, men at de står til stryk fordi problemene i NAV tårner seg opp.

Nyheten om at arbeidsledige henvises til å søke om sosialhjelp fordi NAV ikke har kapasitet til å få unna søknadsbunkene om dagpenger har provosert opposisjonspolitikerne som har etterlyst Dag Terje Andersen i Stortinget slik at han kan redegjøre for saken der.

- Andersen er vanvittig operativ

I Dag Terje Andersens vinterferie-fravær stilte statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Laila Gustavsen. Hun mente at sin sjef og partikollega ikke hadde stukket av fra debatten.

- Min sjef har en velfortjent ferie, men en ferie der han er vanvittig operativ i forhold til å håndtere små og store spørsmål, forklarte hun.

Gustavsen forsikret om at regjeringen tar problemene i NAV på største alvor, og understreket at også de som blir rammet av arbeidsledighet skal få behandlet sakene sine korrekt. Blant annet viste hun til Hordaland som har opplevd en sterk forbedring i behandlingen av dagpengesøknader etter å ha ligget på samme lave nivå som i Oslo

- De har lyktes i Hordaland, det flyttes nå over til NAV Oslo, og innsatsen skal forsterkes i Oslo. Det jobbes dugnad i hele landet, og vi skal ned på samme resultat i Oslo i løpet av noen uker, sa Gustavsen.

- Bør tenke gjennom sitt straffeansvar

Til tross for forsikringene fra regjeringskontorene stilner ikke kritikken. Lengst har kanskje Carl I. Hagen gått. Han mener at Dag Terje Andersen muligens har vist så grov uforstand at han kan straffes etter ansvarlighetslovens § 10.

- Da begynner det å nærme seg at statsråd Andersen bør tenke gjennom også sitt straffeansvar i lovparagraf 10 i ansvarlighetsloven, og ikke bare tro at fordi vi har en flertallsregjering så er han urørlig. Det er han ikke, mener Hagen.

Men det er ikke bare i de politiske partiene Dag Terje Andersen får kritikk for å skygge banen. Også tidligere statssekretær for Arbeiderpartiet i Gro Harlem Brundtlands andre regjering, og nå politisk redaktør for Dagsavisen, Arne Strand, mener Andersen burde vært mer synlig.

- I en sak som dette har statsråden plikt til å være på banen. Her i studio og i Stortinget. Og det er en skandale, synes jeg, at ikke statsråden straks dro til Stortinget og redegjorde for saken da opposisjonen ba ham om det, mener Strand.