Typisk Lima, flatt, disig og halvferdig. (Foto: Ronald Toppe)
Typisk Lima, flatt, disig og halvferdig. (Foto: Ronald Toppe)

Lima er Ikke for pyser

Cuzco, Titicacasjøen, Macchu Picchu: Lima er porten til flere av Sør-Amerikas perler, men kan også by på storbyferie for de avanserte.

Historien skal ha det til at indianerne pekte ut stedet med det verste klimaet i hele Peru da spanjolene skulle grunnlegge Lima i 1535. Byen ligger ved foten av Andesfjellene, men det er ikke ofte du får et glimt av dem: Lima er beryktet for havtåken, garua, som hyller byen inn i et klamt og rått teppe mye av året.

lima_hus_220 (Foto: Ronald Toppe)
lima_hus_220 (Foto: Ronald Toppe)
Klimaet og kriminaliteten gjør at de fleste som lander i Lima skynder seg videre. Men byen har sine perler! Vil du besøke Lima bør du dra om sommeren, i desember og januar. Da ligger temperaturen på rundt 25 ºC, og solen klarer å jage tåken på flukt.

Her er værvarsel for Lima! Helt nederst i varselet finner du klimaoversikt, en god hjelp dersom du lurer på når du skal reise.

Barridas
Det bor nå et sted mellom åtte og ti millioner mennesker i Lima, mot bare seks hundre tusen i 1940. Veksten skjedde raskt, og uten plan og styring Over halvparten av befolkningen er enten uten arbeid, eller med veldig lav inntekt. Nord og sør for selve byen har det vokst opp barriadas, store områder med enkle skur uten innlagt vann, renovasjon, kloakk og strøm.

lima_mat_220 (Foto: Ronald Toppe)
lima_mat_220 (Foto: Ronald Toppe)
Også inne i selve Lima er det fattige områder, som i bydelen Callao, den gamle havnebyen.

Callao
For europeiske øyne er gatelivet i Callao som ellers i Lima. Støvete gater med mye trafikk, og områder med mye folk som står og går på fortauene. Fra små boder selges det mat, og det finnes en og annen butikk, kafeer og barer. Men drosjesåførene oppdager at de er på vei inn i et farlig område. Er bilvinduene åpne stopper de, ruller dem opp og låser dørene, og kjører videre.

Om kvelden er gatebildet tristere og hardere. I lyskryssene banker folk på bilvinduene for å selge snacks, eller for å tigge.

lima_plass_220 (Foto: Håkan Svensson, Wikimedia)
lima_plass_220 (Foto: Håkan Svensson, Wikimedia)
Det er nesten umulig å komme seg inn og ut av Callao etter at det er blitt mørkt. Drosjesjåførene tør ikke.

Denne delen av Lima er det få turister som opplever, og det er synd. Det er minnene herfra som brenner seg sterkest fast. Får du muligheten bør du ta en tur hit, men ikke gå i disse områdene uten å være sammen med kjentfolk.

Verdensarv
De fleste turistene spaserer i den gamle bydelen Barrios Alto, mellom praktfulle spanske bygg fra kolonitiden i Cercado og Rimac, og tilbringer kvelden i bohemenes bydel Barranco. Det historiske sentrum i Lima står på UNESCOs verdensarv-liste, med god grunn!

lima_vakt_220 (Foto: Ronald Toppe)
lima_vakt_220 (Foto: Ronald Toppe)
Det finnes flere fine strender i Lima, men byen er ikke stedet for badeferie. Vannet er iskaldt, og sterkt forurenset.

Miraflores
De beste hotellene ligger i bydelen Miraflores. Her bor de velstående bak murer og gjerder, og på gatehjørnene sitter det vaktmenn som iler til for å sjekke når det stopper en bil. Døgnet rundt.

Mami Panchita er et godt valg dersom du skal besøke Lima. Hotellet er lite og trivelig: Et spanskinspirert hus med en åpen plass midt inni, i en hage bak en høy mur. Dobbeltrom med dusj koster 66 soles, 130 kroner, per natt med frokost. Dusjen hadde varmt vann, og eieren snakker engelsk. Ingen av delene er en selvfølge i Lima.

Ceviche
De beste restaurantene ligger også i Miraflores.

En rett som må prøves er ceviche: Rå fisk og skalldyr marinert i fruktjuice og chilli, servert med kalde søtpoteter eller mais, løk og grønnsaker.

lima_bil_220 (Foto: Ronald Toppe)
lima_bil_220 (Foto: Ronald Toppe)
Drosje
Det florerer med drosjer i Lima, og det går kjapt å praie en ledig bil på gaten. De færreste har taksameter, så avtal pris på forhånd. En kjøretur på en halvtime koster rundt 10 soles, litt avhengig av hvor du skal.

Det har hendt at sjåførene eller medhjelpere har ranet passasjerer. Vil du være helt trygg bør du enten holde deg til biler fra de store taxi-selskapene, eller få hotellet ditt til å skaffe drosje. Da ringer de til folk de kjenner og stoler på. Bilene er ofte i miserabel stand, men sjåførene er hyggelige og pratsomme.

lima_buss_220 (Foto: Ronald Toppe)
lima_buss_220 (Foto: Ronald Toppe)
I Peru snakker man spansk. Bare spansk. Du kommer ikke langt med engelsk, selv ikke på hoteller og restauranter. En ordbok er obligatorisk.

Se opp for falske penger
Hundre norske kroner er omkring femti peruanske sol. Mynter og 10-sol sedler er smart! Ta ut og veksle penger i banken. Du får tak i kontanter i minibanker, men ofte bare 100-sol sedler. De kan du få problemer med å få betalt med, det florerer med falske 50 og 100-sol sedler.

Det går også historier om kelnere som tar med seg 100-sol seddelen din for å sjekke den, bytter den i en falsk som de kommer tilbake med, og insisterer på at seddelen du ga dem var falsk.

lima_torre_tagle_220 (Foto:
  Herwig Reidlinger, Wikimedia)
lima_torre_tagle_220 (Foto: Herwig Reidlinger, Wikimedia)
Kriminelt
Det er mye kriminalitet i Lima, men ikke la frykten ødelegge turen for deg! De fleste kommer hjem uten å ha opplevd noe skummelt.

Men ta dine forhåndsregler: Se opp for lommetyver, og ta godt vare på bagasjen din, spesielt på busser og tog. Ikke sett den fra deg et sted du ikke kan se den hele tiden. Du kan også risikere å bli ranet. Du mister penger og verdisaker, men svært få blir skadd. Ikke ha alle verdisakene i den samme lommen eller posen. Spre kort og kontanter rundt på kroppen, så slipper du å miste alt.

Du kan også bli lurt. Falske guider inviterer deg med på utflukt, vil ha betaling på forskudd, og forsvinner underveis. Under lengre utflukter kan arrangørene insistere på at det ikke er mulig å returnere som planlagt på grunn av været eller teknisk problemer, bare for å få deg til å betale for ekstra overnatting og mat. Til blodpris!

Vær forsiktig dersom du besøker nattklubber. Ikke ta i mot gratis drinker, de kan inneholde sovemidler. Det er ikke kjekt å våkne opp i en bakgate uten penger og verdisaker.

Et godt råd er å slå seg sammen med andre turister. Det er hyggelig å finne reisefølge underveis, og det er mye tryggere å være fire enn en eller to.

lima_palme_220 (Foto: Ronald Toppe)
lima_palme_220 (Foto: Ronald Toppe)
Tøffe politifolk
Opplever du å bli ranet eller lurt er det ikke alltid så mye hjelp å få av politiet. De snakker bare spansk, og ran og lommetyveri er dagligdags.

Hold deg unna demonstrasjoner, politiet kan være brutale. Ikke legg penger i bagasjen. Turister skal ha opplevd at politifolk har stålet penger under dekke av å gjennomsøke bagasje på leting etter narkotika.

Får du problemer bør du heller ta kontakt med det norske generalkonsulatet i Lima:

Real Consulado General de Noruega
Avenida Carneval y Moreyra 595
San Isidro
Lima 27
Tlf: + 51 14 404048

lima_fog_220
  (Foto: Michael Reeve, Wikimedia)
lima_fog_220 (Foto: Michael Reeve, Wikimedia)
Husk vaksine
Du trenger vaksine mot hepatitt A, difteri, stivkrampe, polio, og gulfeber.

I selve Lima finnes det ikke malariamygg, men skal du ut av byen bør du ta forebyggende malariatabletter, og beskytte deg mot mygg: Ha med myggnett, bruk heldekkende klær som er impregnert med myggmiddel morgen og kveld, og bruk myggstift eller spray.

Sandfluer er et stort problem oppe i fjellene. Bittene deres er ikke farlige, men de klør som besatt. Bruk heldekkende klær, det er ikke alle myggmidler som hjelper mot fluene.

Du bør ta drikkevaksine mot diaré før du drar, og ikke drikke vann fra springen.

Fjorten timer fra Amsterdam
KLM flyr fra Amsterdam til Lima med et kort stopp på de Nederlandske Antiller. Nordmenn trenger ikke visum for å besøke Peru.

Mer informasjon om Lima finner du hos EnjoyPeru og i Wikipedia.

God tur!