New York er to byer. En om dagen, en helt annen om kvelden. (Foto: Ronald Toppe)
New York er to byer. En om dagen, en helt annen om kvelden. (Foto: Ronald Toppe)

New York skal du besøke om våren eller høsten

Ikke dra til New York om sommeren. Da er «det store eplet» varmt, klamt, og smekkfullt av turister.

I april og mai byr New York på en forsmak av behagelig norsk sommer! Temperaturen kan komme opp i 20 °C, og du slipper unna regnstormene som ofte herjer i juli og august.

Drar du i september eller oktober reiser du til norske sommertemperaturer om dagen, og det er behagelig kjølig om natten.

Her finner du fullt værvarsel for New York. Klikk på Årsoversikt i menyen for å se hvor mange regnværsdager det vanligvis er, og maks- og min-temperatur måned for måned. En god hjelp dersom du lurer på når du skal reise!

Lite turister

Det er først i april at newyorkerne kan riste vinterkulden av seg for alvor.

Central Park er full av joggere og familier på ettermiddagstur, de første salgsbodene settes opp på gatene i Greenwich Village og i Soho, og ungene går de siste rundene på skøytbanen foran Rockefeller Center.

I september er det slutt på klamme og varme dager. Du kan igjen nyte det å gå gatelangs, eller høstfargene i en av de mange parkene.

Dersom du har vært i New York om sommeren, kommer du til å bli overrasket over hvor stille det er i byen om våren og høsten - dersom det går an å bruke det uttrykket om millionbyen.

Empire State Building mot den bleke vårhimmelen. (Foto: Ronald
  Toppe)
Empire State Building mot den bleke vårhimmelen. (Foto: Ronald Toppe)

Du står ikke i lange køer på museene, og du går ikke spissrotgang mellom turister i handlegatene.

MoMA

Spør du meg er det ikke mange museer du bør bruke veldig mye tid på når du er utenlands. Museum of Modern Art, MoMA, er et av unntakene.

Bygget ligger som en hvit liten kloss mellom skyskraperne på 53. gate mellom femte og sjette aveny. Spennede trapper, gallerier og vinduer gjør det til et kunstverk i seg selv.

World Trade Center

Området der World Trade Center sto frem til terrorangrepet 11. september 2001 er blitt en minnepark, designet av norske Snøhetta. Avtrykket av de to tårnene er gjort om til bassenger, omgitt av trær.

Drar du først helt sør på Manhattan bør du også stikke innom børsen, New York Stock Exchange, på Wall Street. Fra et galleri kan du kikke ned på de travle meglerne.

Ikke langt unna børsen ligger terminalen til Staten Island-fergen.

MoMA byr på både bildende kunst, skulpturer, installasjoner,
  og film. Og bygget er et kunstverk i seg selv. (Foto: Ronald Toppe)
MoMA byr på både bildende kunst, skulpturer, installasjoner, og film. Og bygget er et kunstverk i seg selv. (Foto: Ronald Toppe)

Den oransje fergen går hver halvtime døgnet rundt, og er den beste måten å se Frihetsgudinnen, havnen, og Manhattan-skyline på, helt gratis!

En trygg by

New York er blitt en trygg by. Det gamle horestrøket på 42. gate, der det bare gikk «forty seconds» mellom hver gang du fikk et tilbud, er blitt den nye kino og teatergaten.

Det er fortsatt mye fattigdom og elendighet å se i gatene, men du kan tusle rundt i Little Italy og Chinatown uten å være redd for verdisakene dine.

Noen synes kanskje at litt av sjarmen er blitt borte nå som banditter er byttet ut med bohemer, men det er blitt mye enklere å være turist.

Fiskebutikken i Harlem har mye bedre utvalg enn vi er vant med
  her hjemme. (Foto: Ronald Toppe)
Fiskebutikken i Harlem har mye bedre utvalg enn vi er vant med her hjemme. (Foto: Ronald Toppe)

Hva med å ta en tur opp i den afro-amerikanske bydelen Harlem nord for Central Park? Utenkelig for tjue år siden.

Her er det et mylder av kirker, barer, butikker og markeder. Bydelen er veldig forskjellig fra det du finner lenger sør på Manhattan, og lite preget av turisme.

Ta undergrunnen

Manhattan er tjue kilometer lang. Du rekker ikke over mye dersom du bare bruker beina. De toetasjers turistbussene er en fin måte å bli kjent med byen på. Du har god utsikt fra det øverste åpne dekket, og kan hoppe av og på når det passer deg. Men det er dyrt, et todagerskort koster femti dollar.

Undergrunnen er et godt alternativ. De gamle skranglete vognene går kontinuerlig. Det er lite trengsel og som regel sitteplass, selv rushtiden. Et dagskort koster bare sju dollar.

Manhattan er full av trivelige små kafeer. (Foto: Ronald Toppe)
Manhattan er full av trivelige små kafeer. (Foto: Ronald Toppe)

Ut og spise

Her er et godt tips dersom du vil spise på en trivelig restaurant i et hyggelig område: Knickerbocker Bar&Grill, 33 University Place i Greenwich Village. Ikke billig, men skikkelig god mat!

De er flinke til å sette folk i arbeid i USA. Selv på helt vanlige restauranter er den ofte en person som finner bord til deg, en annen som tar opp bestilling, en som kommer med maten, og en som rydder opp.

Greenwich Village er et populært sted å bo for single trettiåringer,
  og kafelivet blomstrer. (Foto: Ronald Toppe)
Greenwich Village er et populært sted å bo for single trettiåringer, og kafelivet blomstrer. (Foto: Ronald Toppe)

Og en hovmester som går rundt om kring og dirigerer.

Det er ikke lenger veldig billig å spise i New York. I alle fall dersom du holder deg unna burger-kjedene. En øl koster fem-seks dollar, en hovedrett på en normal restaurant tjue til tjuefem dollar. Her hjemme er tilbehøret inkludert, i New York må du ofte betale ekstra for poter og grønnsaker. Menyen forteller heller ikke hele prisen. På toppen legges serviceavgift, minst ti prosent, og moms.

Kredittkort kan brukes de fleste steder, men USA er fortsatt et kontant-land. Det er ikke uvanlig å se folk telle opp betalingen fra digre seddelbunker. Sedler får du greit ut fra minibanken på flyplassen når du ankommer.

Butikkene på Fifth Avenue gjør seg klar til en ny handledag,
  en tidlig lørdag morgen. (Foto: Ronald Toppe)
Butikkene på Fifth Avenue gjør seg klar til en ny handledag, en tidlig lørdag morgen. (Foto: Ronald Toppe)

Fra flyplassen

Når flyet nærmer seg New York er det lurt å gå på do! Det er ikke uvanlig å stå to timer i kø før det endelig er din tur i passkontrollen.

Kontrollørene prater litt med deg, du må avgi fingeravtrykk, og blir tatt bilde av. Husk å få deg et maskinlesbart pass før du drar!

De fleste lander enten på Newark eller Kennedy når de kommer til New York. Fra begge flyplassene går det jernbane inn til Manhattan, og dette er den absolutt raskeste og rimeligste måten å komme seg til inn byen på. Hold deg unna minibussene. De koster mer enn toget, og bruker laaang tid på å snirkle seg gjennom New York-trafikken.

Fra Newark tar du monorail fra terminalen til jernbanestasjonen, og tog videre til Penn Station på Manhattan. Lander du på Kennedy tar du bane fra terminalen til Jamaica, og tog eller undergrunn videre til Penn Station.

Fra Penn Station er det bare en kort drosjetur til de fleste hotellene.

Ikke kjør bil på Manhattan. Det er dyrt og tungvint å parkere i byen, og køene kan være endeløse. Dersom du vil se andre deler av New York enn Manhattan, bør du ta toget fra Penn Station til Newark eller Jamaica, og leie bilen der.

Hjem igjen

Du må beregne god tid når du skal hjem igjen. Det er lange køer forran innsjekkingen, og sikkerhetskontrollen kan ta evigheter. Flyselskapene ber deg møte opp tre timer før avgang, og de spøker ikke.

Er reiseplanene for våren allerede er lagt? New York er like fin om høsten. God tur!

Skyskraperne gjør at gatene opppleves som bunnen av dype kløfter.
  (Foto: Ronald Toppe)
Skyskraperne gjør at gatene opppleves som bunnen av dype kløfter. (Foto: Ronald Toppe)