Noen steder er mangroveskogen så tett at det ikke er plass til padleåren. (Foto: Ronald Toppe)
Noen steder er mangroveskogen så tett at det ikke er plass til padleåren. (Foto: Ronald Toppe)

Med kajakk i sumpene

Bli med på en padletur helt utenom det vanlige.

De fleste forbinder Florida med Disney World, lange strender og late dager. Men den sydligste staten i fastlands-USA har også mye spennende natur å by på.

Her finner du værvarsel for Key Largo i Florida. Klikk på Årsoversikt i menyen for å sjekke hvor mye det vanligvis regner, og maks- og min-temperaturene måned for måned. En god hjelp dersom du lurer på når du skal reise!

Jungel
Helt i sørvest ligger nasjonalparken Everglades, og øygruppen Florida Keys strekker seg som en kroket finger sørvestover og inn i Mexicogulfen. I begge disse områdene er det kilometervis med mangroveskog. En subtropisk jungel som det er spennende å utforske med kajakk.

DSCF3925_225 (Foto: Ronald Toppe)
DSCF3925_225 (Foto: Ronald Toppe)

Ugjennomtrengelig
Mangrover er brakkvannsumper dekket av trær som er tilpasset det helt spesielle miljøet. Greinene sender støtte-skudd rett nedover. Disse slår rot, og trærne blir etter hvert stående på pæler. Skogen står i vann, og det vokser også skudd nede fra røttene og opp over vannet: Ånderøtter som frakter luft ned til rotsystemet. De både ser ut og fungerer som snorkler!

Resultatet er en kjempefloke av greiner, stammer, støtterøtter og ånderøtter. Helt ugjennomtrengelig både til fots og med kajakk. Men siden dette er brakkvann finnes noen steder åpninger inn i skogen der tidevann strømmer langsomt gjennom kanaler. Noen er brede, andre så smale at du bare så vidt kommer inn med kajakk. En skikkelig labyrint det er lett å padle seg vill i.

DSCF3812_225 (Foto: Ronald Toppe)
DSCF3812_225 (Foto: Ronald Toppe)

Sugarloaf Key
I dette villniset er det et yrende liv: Fugler, slanger, firfirsler, insekter og edderkopper. Under vann kryr det av fisk, en og annen krokodille, og delfiner!

Vi dro på padletur på Sugaloaf Key, en av de sydligste øyene. Her går livet mye langsommere enn lenger nord i Florida. En liten marina er det lokale samlingsstedet. Der får du kjøpt bensin, fiskeutstyr og levende agn. Og du kan ta deg en kald øl sammen med gutta som tilbringer det meste av dagen i skyggen utenfor den lille butikken. Larry White er guide, og tar med turister på fisketurer i båten sin.

IMG_0190_225 (Foto: Ronald Toppe)
IMG_0190_225 (Foto: Ronald Toppe)

- Mars-april og september-oktober er den beste tiden her nede, forteller han. Om sommeren er det for varmt, og om vinteren kan det blåse surt.

Vi har altså valgt oss riktig tid på året til padleturen, temperaturen er behagelige 25 grader. En annen fordel med å være her nå er at det ikke er så mye insekter, vi fikk bare et par små myggstikk etter flere timer i sumpene.

På marinaen har de både båter og kajakker. For noen få dollar leier vi fire sit-on-top kajakker. De er velbrukte, men stødige og fine. Og de er lette å klatre inn og ut av, noe som er en fordel dersom vi må ut og vasse.

IMG_0196_225 (Foto: Ronald Toppe)
IMG_0196_225 (Foto: Ronald Toppe)

Vi får en kjapp liten brief på kartet, og padler av gårde på egenhånd. På den andre siden av bukten er det en åpning inn til en smal tidevannskanal. Inne i den skal det gå av en sidegrein, som vi kan følge gjennom skogen og ut til neste bukt.

Ikke farlige
Vi finner en åpning og padler inn under greinene. Kanalen smalner fort, og vi kan bare glemme å bruke årene. Men støtterøttene er fine håndtak, og vi trekker oss greit innover.

IMG_0223_225
  (Foto: Ronald Toppe)
IMG_0223_225 (Foto: Ronald Toppe)

Det er ikke dypt, under halvmeteren. Under vann er røttene dekket av oransje svamper, og på bunnen sitter det noe som ser ut som grå sjøanemoner. Jeg pirket borti en, og da trakk den seg lynfort tilbake ned i bunnen.

Fisk piler hit og dit, og en krabbe klatrer på en grein over vann. Ikke en krokodille å se. De kan bli sju meter lange, men det er få av dem, og de er sky. Det er ikke kjent at de har angrepet mennesker i USA1, så vi føler oss helt trygge. Den amerikanske alligatoren kan være farlig, men de lever bare i ferskevann og ikke her i brakkvannsumpene.

Etter en halvtime padler vi oss fast, feil kanal. Det er ikke mulig å komme lenger, og det er ikke mulig å snu kajakkene. Vi bakker tilbake, og padler lenger ut i bukten. Der går det en bredere tidevannskanal. Strømmen er svak, men med oss, og det går fort fremover. Vi har med oss masker og svømmeføtter, og ute på den andre siden ser vi etter en strand der vi kan legge kajakkene og snorkle litt. Men nei, mangrover så langt vi kan se.

IMG_0202_225 (Foto: Ronald Toppe)
IMG_0202_225 (Foto: Ronald Toppe)

Dagens høydepunkt
På vei tilbake opplever vi dagens høydepunkt. Rett foran en av kajakkene dukker det opp et prustende hode, en delfin! Og så en til! De sjekker oss ut et par minutter, og så drar vi videre hver til vårt.

Everglades
I Everglades og nedover Florida Keys kan du leie både kajakker, kanoer og skiffs, flatbunnede 14-15 fotere med motor.

Drar du inn i Everglades fra parksenteret Flamingo i sør må du padle et godt stykke gjennom en utgravd kanal før du kommer til uberørt mangroveskog, så her bør du leie båt dersom du vil inn i sumpene. Det koster hundre dollar for en halv dag, men er verd hver cent!

1Kilde: Wilderness and Environmental Medicine: Vol. 16, No. 3, pp. 119-124

Vi kvapp nok mest da denne krabaten bokstavelig talt dukket
  opp... (Foto: Ronald Toppe)
Vi kvapp nok mest da denne krabaten bokstavelig talt dukket opp... (Foto: Ronald Toppe)