Arvid Birkeland er renvasket for hvitvasking i av Økokrim. Men fortsatt sitter han i husarrest i Brasil.  (Foto: TV 2)
Arvid Birkeland er renvasket for hvitvasking i av Økokrim. Men fortsatt sitter han i husarrest i Brasil. (Foto: TV 2)

Hvitvasking-siktet vil ha Økokrim-hjelp

Arvid Birkeland er renvasket for hvitvasking i av Økokrim. Men fortsatt sitter han i husarrest i Brasil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For snart to år siden aksjonerte brasiliansk politi mot flere norske eiendomsutviklere i Natal. Målet var å avsløre det politiet mente var hvitvasking av penger.

8. mai 2007 slo politiet til. I Brasil ble 15 store leilighetskomplekser beslaglagt i aksjonen som ble kalt Operasjon Paradis.

Rasool-familien

En av de norske eiendomsutviklere som ble tatt i badebyen Natal, var Arvid Birkeland. Fra sin husarrest i Brasil ber en av nordmennene nå Økokrim gripe inn. Norsk politi har renvasket nordmannen, men fortsatt holdes han i husarrest i Brasil.

- Før eller siden så vil norske myndigheter se galskapen i det de har vært med på her i Natal, sier Birkeland.

I Norge var det den mye omtalte Rasool-familien som var målet for aksjonen. Rasool-familien får sin dom i slutten av måneden, mens Birkeland etterforskes og sitter i husarrest på ubestemt tid. Alle eiendelene hans er fortsatt beslaglagt.

Renvasket

- Frustrasjonen er enorm, for alle mine inntektsgrunnlag er borte, sier en frustrert Birkeland.

Birkeland mener Økokrim har mye av ansvaret, siden de laget en rapport som viste at Birkelands økonomi ikke sto i stil til verdiene han hadde i Brasil.

Problemet var bare at denne rapporten kun så på inntekter tilbake til 2002. Økokrim sendte deretter en ny rapport, som renvasket ham. Den er så langt oversett i Brasil.

Vil ikke svare

- Vi har ikke hatt noe grunnlag for å tro at den er tatt ut av saken. Jeg hører at du sier den er det nå, så dette må brasilianske myndigheter svare for, sier Statsadvokat Geir Kavlie i Økokrim.

I dag mandag talte den brasilianske justisministeren Tarso Genero på et seminar om menneskerettigheter i Oslo. Han var lite interessert i Birkelands skjebne.

- Jeg svarer ikke på spørsmål om slike saker, sier han til TV 2.

Birkeland mener Økokrim nå må rette opp misforståelsen den første økonomirapporten har forårsaket.