Den britiske atomubåten HMS Vanguard og den franske Le Triomphant krasjet i Atlanterhavet. (Foto: SCANPIX / AFP / REUTERS)
Den britiske atomubåten HMS Vanguard og den franske Le Triomphant krasjet i Atlanterhavet. (Foto: SCANPIX / AFP / REUTERS)

Britisk og fransk atomubåt kolliderte

En britisk og en fransk atomubåt har kollidert under vann i Atlanterhavet mens de deltok i hver sin separate øvelse, ifølge britiske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De atomdrevne ubåtene ble hardt skadd i kollisjonen som skjedde tidligere i februar, skriver avisen Daily Telegraph. Ingen personer ble skadd, og ubåtenes våpen ble heller ikke ødelagt.

- Traff et objekt under vann

Verken det britiske eller det franske forsvarsdepartementet vil bekrefte at kollisjonen faktisk har skjedd, men begge har sendt ut uttalelser om atomubåtflåten.

Det franske forsvarsdepartementet skriver at atomubåten Le Triomphant, en ubåt med atomraketter, traff et objekt under vann som ifølge departementet trolig var en konteiner. Men ubåten kunne returnere til basen i Bretagne for egen maskin.

Den franske atomubåten Le Triomphant. (Foto: AFP
  / SCANPIX)
Den franske atomubåten Le Triomphant. (Foto: AFP / SCANPIX)

I London sa forsvarsdepartementet at de ikke kommenterte hendelser, men tilføyde:

- Vi kan bekrefte at Storbritannias avskrekkingskapasitet har forblitt uberørt til enhver tid, og det er ikke gjort kompromisser som gjelder atomsikkerheten.

Ubåtene er utstyrt med sonarer for å «se» andre ubåter, men et antisonar-system som er ombord i ubåtene for å gjøre fartøyet usynlig for fienden, kan ha virket for godt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den britiske atomubåten HMS
  Vanguard til kai i Faslane. (Foto: REUTERS / SCANPIX)
Den britiske atomubåten HMS Vanguard til kai i Faslane. (Foto: REUTERS / SCANPIX)

En meget flau sak

Begge landene hevder at det aldri var fare for atomutslipp som følge av den uvanlige krasjen. Ifølge BBC var det synlige skader på HMS Vanguard som måtte slepes tilbake til basen i Faslane.

Begge ubåtene er nøkkelfartøy i landenes atomforsvar og begge er utstyrt med atomraketter. Det var er mannskap på 240 tilsammen i de to ubåtene. Ingen skal ha kommet til skade i sammenstøtet.

Ifølge BBCs forsvarskorrepondent, Caroline Wyatt, er dette en meget flau sak for den britiske marinen.

- Det er klart en milliondels sjanse for å krasje når man tenker på hvor stort Atlanterhavet er, sier Wyatt.

Det er ikke kjent hvorfor de to ubåtene kjørte i samme område, men en ubåtekspert sier til BBC at ubåtene ofte bruker samme «rede».

(TV 2/ NTB)