Heroin_narkotika_sk_668529a (Foto: Sara Johannessen)
Heroin_narkotika_sk_668529a (Foto: Sara Johannessen)

Heroin er overalt i Norge

Forskere og andre som jobber inne rusfeltet mener det er både uheldig og feil når både politikere og media presenterer narkotikaproblemet som et Oslo-problem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er helt åpenbart feil å avgrense dette til et Oslo-problem, sier rusforsker Sverre Nesvåg til TV 2 Nyhetene.

- Dette må ingen tro at ikke er i min kommune eller i mitt fylke. Da fortsetter de å lukke øynene, sier direktør i Statens helsetilsyn, Lars E Hanssen.

15 000 sprøytenarkomane i Norge

Det er bred enighet om at det er om lag 15 000 sprøytenarkomane i Norge. For Oslo oppgis tallet til mellom tre og fem tusen, og da er også de som trekker inn til hovedstaden regnet med. Det finnes altså over 10 000 sprøytenarkomane fordelt over resten av landet.

- Du skal ikke opp i mer enn ti tolv tusen innbyggere før alle kommuner på den størrelsen vil oppleve at de har problemer rundt personer som bruker illegale rusmidler og setter det med sprøyte, sier Nesvåg.

Får lite oppmerksomhet

Svært mange småsteder rundt om i landet har store problemer med en overrepresentasjon i antallet sprøytenarkomane i forhold til innbyggertallet, men får lite oppmerksomhet rundt det. Særlig gjelder det i ensidige industristeder som for eksempel Odda i Hordaland, Sauda i Rogaland, eller Verdal i Sør-Trøndelag. Det gjelder dessuten ikke minst i de fleste byer. I Haugesund har problemet vært kjent gjennom tiår, men mindre kjent er kanskje Mandal.

- I Mandal har det gjennom tiår vært kjent at de har hatt et omfattende problem med illegalt misbruk og rusmidler brukt gjennom sprøyte, sier Nesvåg.

Frykter store problemer

Nesvåg frykter at det skjeve Oslo-fokuset kan skape problemer når en ny politikk innen rusfeltet skal formes.

- Det blir å fornekte at det er et problem som vi vil måtte løse alle plasser i landet. Det vi trenger er en landsdekkende strategi, sier han.