Prosjekt X (Foto: Kjetil Bie, Anders Myhr Nielsen, Kristine Vogt Beylegaard)
Prosjekt X (Foto: Kjetil Bie, Anders Myhr Nielsen, Kristine Vogt Beylegaard)

«Prosjekt X»-deltakerne om det første møtet

- Jeg lurte jo på hvem disse andre menneskene var - og hvorfor de hadde meldt seg på.

- Det første møtet med deltakerne var litt absurd. Jeg husker jeg synes at Stian og Vicotor så så skumle ut der de satt, men de var jo like skremt som meg egentlig, sier Ingrid om det første møtet med de andre deltakerne.

Fikk ikke møte hverandre før avreise

Kvelden før avreise til Namibia hadde de ti blitt samlet på et hotell i Oslo. Ingen av dem visste om hverandre, eller hvor turen skulle gå. Også Victor husker det første møtet godt:

- Det var spennende. Jeg lurte jo på hvem disse andre menneskene var og husker godt når jeg satt i lobbyen og ventet på de andre. Alle lurte hvorfor de andre hadde meldt seg på dette.

Les alt om «Prosjekt X» her.

Les mer og se video: Slik går det i Tsumeb nå

Visste ikke hva som ventet

Nesten et døgn etter avreise fra Gardermoen ankom deltakerne Namibia og den lille byen Tsumeb. Og møtet med Afrika ble sterkt for de ti nordmennene.

- Ettersom jeg aldri har vært i Afrika før så hadde jeg liten anelse om hva som ventet meg, men menneskene, naturen og energien jeg fikk se, kjenne og ta på var helt utrolig, forteller Stian.

- Det var en sterk og god opplevelse som jeg fortsatt smiler bredt av og tenke på. Sult og fattigdom preger store deler av området vi var på, men de har en livsglede og en utstråling jeg aldri har sett maken til, legger han til.

Stian og Chatrin holdt sammen på velkomstfesten de lokale arrangerte, og der ble inntrykkene mange.

- Menneskene, gleden, rytmen og dansen. Alle barna som så gladelig tok i mot en hånd, og lengtet etter oppmerksomhet. Og den lille jenta med brannskadene og broren hennes. Når hun danset på velkomstfesten var jeg og Stian solgt, forteller Chatrin.

Les også: Se den følelsesladede avskjeden

Les også: - Ryktet sa vi skulle angripes

Les også: Dette så du ikke på TV

- Jeg grein, grein og grei

Ingrid var en av de som hadde vært i Afrika før. Likevel ble hun satt ut da hun møtte lokalbefolkningen, og ikke minst så byggeplassen for første gang.

- Vi fikk en fantastisk mottakelse fra befolkningen, og jeg ble totalt vippet av pinnen. Jeg grein, grein og grein... Det å kjenne all den energien, gleden og viljen i menneskene som tok oss i mot var overveldende. En fantastisk følelse å ha; å kjenne på kroppen at noe er 100% riktig.

Drømmen gikk i oppfyllelse

Stian, som alltid har vært facinert av den afrikanske kulturen, sa før avreise at turen var hans største drøm som gikk i oppfyllelse. I etterkant er ikke facinasjonen noe mindre.

- Jeg hadde aldri trodd at Afrika ville gi meg så mye, føler kanskje at mitt liv er blitt en smule mer gjennomtenkt etter besøket. Man nyter det man har til en helt klart større grad, man har det faktisk godt nesten uansett hvor jævlig man har det.

Lørdag får du dobbel dose «Prosjekt X» fra klokken 20.00 på TV 2.