Helse  og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen. (Foto: TV 2)
Helse og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen. (Foto: TV 2)

- Et svært skritt å gå

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen vil vurdere heroinassistert behandling i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- De tilbudene vi har til Hege og hennes like er ikke gode nok i Norge. Det er grunnen til at jeg startet hele debatten om heroinassistert behandling. Jeg ser at vi har for dårlige svar til Hege og hennes pårørende, sier Bjarne Håkon Hanssen til TV 2 nyhetene.

Hanssen er likevel forsiktig med å si at en løsning med gratis utdeling av heroin kan bli en realitet i Norge.

- Alt må oversettes til norske forhold

- Det et er ikke slik at Sveits har funnet en vidundermedisin. Alt skal oversettes til norske forhold og vi må ha en oppslutning om en politikk i Norge som de har i Sveits med folkeavstemninger. På mange måter er jeg beroliget i forhold til en del ting som uroet meg på forhånd. Mens på en annen side er dette et svært skritt å gå, sier helseministeren.

I begynnelsen av februar fulgte TV 2 helseminister Hanssen til Sveits for å se nærmere på landets ordning med heroinassistert behandling. Bakgrunnen til reisen var Hanssens ønske om å finne bedre alternativer for Norges sprøytenarkomane.

- For meg er det viktig å vite at det virker. At det er faglig rett og virkelig vil hjelpe. Er jeg overbevist om det har jeg ingen etiske og moralske skrupler, sier Hanssen.

- Må gi et forsvarlig tilbud

Midt på 90-tallet var rusproblemet i Sveits helt ute av kontroll. Bare i hovedstaden Bern hadde opp mot 1500 sprøytenarkomane tatt over byens parker. Politiet sto og så på og hovedstadens innbyggere fortvilet. Situasjonen var så kritisk at myndighetene ble presset til å gjøre noe.

Resultatet ble at konservative Sveits i 1995 startet et eksperiment med å dele ut gratis heroin til landets tyngste sprøytenarkomane. 14 år er gått siden ordningen ble innført, og siden starten har landet totalt delt ut nesten tre tonn ren heroin.

Situasjonen i Norge i dag, er ikke veldig ulik den i Sveits på 90-tallet.

- Rusmisbrukeren har vært Helse-Norges pariakaste. Men det står bedre til nå enn det var for bare noen år siden. Men det historiske utgangspunktet for alt vi nå må gjøre på rusfeltet er Helse-Norges pariakaste som nå må løftes inn for å gi et helsetilbud som er forsvarlig. For det har det ikke vært, sier helseministeren.

Kriminaliteten kraftig redusert

Sveits har i dag 23 klinikker som deler ut gratis heroin. Psykiater Christoph Bürki er leder for den største klinikken i hovedstaden Bern.

- Pasientene som kommer til oss har dårlig fysisk og mental helse. For oss er det første prioritet å få dem integrert i behandlingen. Det er bedre å ha dem på behandling enn i parkene og på gaten. Undersøkelser viser at kriminaliteten er blitt redusert med 80-90 prosent siden programmet ble innført, sier Bürki.

Bürki forteller at pasientene kommer innom klinikken to ganger hver dag hele året. Økonomiske beregninger sveitserne har gjort viser at de har en netto økonomisk gevinst av sin liberale narkopolitikk på nesten 90 000 kroner pr. narkoman pr. år.

- Vi har folk som passer på at ikke noe heroin forsvinner. Vi vil ikke ha vår heroin ut på gaten.

I slutten av november i fjor ble det holdt en folkeavstemning i Sveits for avgjøre om de skulle fortsette med ordningen. To tredjedeler av befolkningen (68,5 prosent) støttet forslaget om en fortsettelse. Bürki er fornøyd med resultat, og mener ordningen er livsviktig.

- De narkomane har fått tilbake muligheten å gjenoppta et mer normalt liv. Blant annet har samtlige 17 300 som deltar i programmet nå egen bolig, sier han.

Undersøkelser gjort av de sveitsiske helsemyndighetene viser at over 90 prosent av pasientene er fornøyde med ordningen.