HISTORISK MEDALJETRIO: Lars Berger, Ole Einar Bjørndalen og Halvard Hanevold.  (Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX)
HISTORISK MEDALJETRIO: Lars Berger, Ole Einar Bjørndalen og Halvard Hanevold. (Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX)
Ole Einar Bjørndalen  (Foto: ALEXANDRA BEIER/REUTERS / SCANPIX)
Ole Einar Bjørndalen (Foto: ALEXANDRA BEIER/REUTERS / SCANPIX)

Historisk dag for Bjørndalen og co.

Ole Einar Bjørndalen tok sitt ellevte VM-gull da Norge for første gang i historien knep alle medaljene.

Pyeongchang, Sør-Korea (TV 2 Sporten): En slapp Emil Hegle Svendsen sto over sprinten i skiskytter-VM og overlot plassen til Lars Berger. Han takket for tilliten med å gå inn til sølv i det som ble en fantastisk norsk dag i Pyeongchang.

Berger ble slått med fattige 1,2 sekunder av Ole Einar Bjørndalen etter det som ble en thrilleravslutning på løpet. Dermed tok Bjørndalen utrolig nok sitt ellevte VM-gull.

- Jeg visste at jeg var i veldig god form, så jeg trodde det skulle gå bra. Men jeg hadde én bom for mye i dag og jeg klarte det. Flaks med det i dag, sier Bjørndalen til TV 2 Sporten.

- Når skjønte du at det gikk mot gull?

- Jeg skjønte det på vei ut (fra siste skyting) at jeg var i tet. Jeg gikk i fra opp til toppen og så var jeg livredd for å gå på trynet i den siste svingen for det var litt vanskelig å kjøre det, så jeg safet litt for mye og gutsa ikke ordentlig. Da ble det veldig knapt mot mål, sier gullgrossisten.

- Mer å gå på
Ole Einar Bjørndalen befestet sin posisjon som tidenes skiskytter. Med sitt ellevte VM-gull tangerte han Frank Luck og Aleksandr Tikhonov, men nordmannen har allerede ti VM-medaljer mer enn Luck ettersom han også har ti sølvmedaljer og ni bronsemedaljer.

Han ser likevel ingen grunn til å gi seg.

- Det er dette som gir meg motivasjon og jeg er fortsatt vanvittig giret på å bli enda bedre. Det er mer å gå på. Jeg skyter ikke optimalt, men i dag var jeg i god form i løypa og det funka bra, så jeg tror det blir et bra VM, sier Bjørndalen.

Lykkelig Berger
Lars Berger var bare 1,2 sekunder bak Bjørndalen, men gliste bredt etter sølvløpet.

- Det var kjempenærme. Det er litt bittert, men jeg blir jo slått av en nordmann så da er det jo greit, sier Berger.

- Du trøblet litt på den ene skytingen. Var det der du mistet gullet?

- Ja, det er godt mulig. Også var litt trange løyper og litt mye trafikk i mellom, men det likt for alle, sier Berger, som fikk en fin revansj etter at han opprinnelig ble vraket fra laget - men overraskende fikk beskjed om at han skulle stille til start fordi Emil Hegle Svendsen ikke var helt i form.

- Jeg har aldri sovet så godt natten før et VM-løp som i natt, så det er i hvert fall greit, gliser Berger.

Firedobbelt norsk
Både Bjørndalen og Berger skjøt to bom, mens 39 år gamle Halvard Hanevold knep bronsen etter feilfri skyting. Han var 12, 5 sekunder bak Bjørndalen, mens Alexander Os gjorde dagen komplett med en fantastisk fjerdeplass. Os hadde én bom.

Det er første gang noensinne at Norge kaprer alle medaljene i en VM-øvelse, og det er bare stormakter som Tyskland og Sovjetunionen som har klart den bragden tidligere.