Monica øien
Monica øien

Monica om mat

Monica Øien reflekterer over maten vi spiser sammen med en matstylist i New York, en kvinnelig rabbiner og en japansk sushi kokk.

Søndag utforsker Monica et nytt tema i serien «Gudene vet». Hvilken betydning har måltidet i vårt samfunn?

Besøker Paul i New York

Paul Løwe bor i New York og jobber blant annet som matstylist. Han har sine tanker om fast og slowfood, husmannskost, markedsføring av usunn mat, tålmodighet, ekthet og tilhørighet rundt et måltid. Paul lever med kjæresten sin som er jøde, og for dem er det viktig å samles og ha tid ved matbordet.

Overgår det meste i Kina

Monica drar videre til Lynn som utdanner seg til å bli rabbiner. Hun lærer Monica noen jødiske matskikker og samtalen går rundt økologiske kosher mat, melk og kjøtt. Programlederen er også i Kina, der kokkekunstene overgår det meste.

En død hund er en av ingrediensene, noe som er helt vanlig i det kantonesiske kjøkken. I tillegg besøker programlederen en pakistansk familie for å se på deres matkultur.

Ekspert Marianne Lien snakker om økologisk mat, tradisjoner og fellesskapslengselen ved måltidet, slowfood og ritualer.

Se «Gudene vet» om mat søndag klokken 18.00.

Les alt om «Gudene vet» her.